Transformation in the organizational and financial set-up of the health care system in Turkey its repercussions and similarities with the English model
Türk sağlık sisteminde yerelleşme ve finansmana yönelik dönüşüm çabaları, bunların etkileri ve İngiltere modeli ile benzerlikler
  1. Tez No: 321207
  2. Yazar: BENGİ DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Public Administration, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP), yerelleşme, finansman, İngiliz (NHS) Modeli, Health Transformation Program (HTP), decentralization, finance, English NHS Model
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
Bu tez Türkiye'deki sağlık sisteminin dönüşümünü analiz etmektedir. Çalışma ağırlıklı olarak 2003 yılından itibaren yürütülmekte olan Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP) üzerinde yoğunlaşmıştır. Sağlık sistemindeki dönüşümün analizi siyaset bilimi ve kamu yönetimi perspektifinden yapılmaktadır. Bu bağlamda neoliberal yeniden yapılanma ve Yeni Kamu İşletmeciliği gibi ilgili yaklaşımlar kullanılmaktadır. Tez, sağlık reformlarının ve SDP'nin esas olarak sağlık sisteminin organizasyonunu ve finansman yapısını hedef aldığını; söz konusu reformların birbirleriyle yakından ilişkili olduklarını ve aynı zamanda da dönüşümün en ciddi sonuçlarının buralardaki değişikliklerden çıktığını iddia etmekte ve ortaya koymaktadır. Bu bağlamda sağlık hizmetlerinin yerelleşmesi konusuna özel bir önem verilmiş ve bu konuda süregelen kavramsal karışıklığı gidermeye yönelik derinlemesine bir analiz yapılmıştır. Buna ek olarak, dönüşümün, sağlık sistemlerinin organizasyonu ve finansmanıyla ilgili olarak ortaya koyduğu hibrid (karma) yapılanma dönüşümü anlamada başvurulan önemli bir yaklaşım olmuştur. Tez, dönüşümün, sağlık sisteminin organizasyonu ve finansman yapısını hedef alan reformlarının, sağlık hizmetlerinin ekonomik, siyasi, yönetimsel, klinik, eşitlik ve kavramsal yönleri üzerinde ciddi etkileri olduğunu iddia etmekte ve ortaya koymaktadır. Bu iddia ve ilgili analizler, SDP sonrası dönemde meydana gelen değişiklikleri anlamak üzere bir kamu hastanesinde yapılan araştırmadan elde edilen birincil verilerle de desteklenmiştir. Çalışma, SDP'nin etkilerini anlamaya çalışırken, İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi (NHS)'nin - bilhassa bu sistemin reforme edilme biçiminin- analiz edilmesinin önemine işaret etmekte ve bu bağlamda iki model arasındaki ortak noktaları tespit ederek İngiliz modelinden Türkiye'deki dönüşüm hakkında çıkarımlar yapılabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the transformation in health care system in Turkey with particular emphasis on Health Transformation Program (HTP) which has been in progress since 2003. This analysis is done from political science and public administration perspective where neoliberal restructuring process and related approaches such as New Public Management and epistemic communities are utilized. This dissertation argues and verifies that health care reforms in general and HTP in particular mainly target organizational and financial set-ups of the health care systems and these reforms are not only highly interrelated among themselves but are also the ones which bring about the most serious outcomes. In this regard an attempt is made to clarify the long-lasting confusion about what decentralization means in health care systems and to understand the trend in health care reforms towards producing hybrid models for organizational and financial set-ups. The thesis argues and explores that health care reforms targeting organizational and financial set-ups have been producing serious impacts regarding economic, political, managerial, clinical, equity and conceptual aspects of the health care system. This argument is supported by primary data derived from the research conducted in a public hospital in the post-HTP period. In its efforts towards understanding the repercussions of the HTP, this thesis points to the value of referring to the English NHS - particularly its way of reforming itself- where it not only extracts out the common points between the two cases but also attempts at making inferences from the latter for the incipient former.