Testing the EU-NATO cooperation through the case of Afghanistan (2001-2011)
AB ve NATO ilişkilerinin Afganistan örneği üzerinde test edilmesi (2001-2011)
- Tez No: 321264
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÜRKEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, NATO, İİE, Bush ve Obama yönetimleri, Afghanistan, NATO, PRT, the Bush and Obama administrations
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu tez, Afganistan örneğini dikkate alarak AB ve NATO ilişkilerini gözden geçirmeyi amaçlamaktadır. AB ve NATO ilişkileri değerlerdirilirken ISAF'ın rolü, İİE'ler ve EUPOL birlikte ele alınmaktadır. ISAF ve EUPOL misyonlarının kuruluştan genişlemeye kadar katılımları ve sınırlılıkları incelenirken ABD'nin ?Terörizmle Mücadele? yönetimi ile bağlantıları ele alınmaktadır. Bush'un ilk döneminden başlayarak, Obama yönetimi de dahil olmak üzere ABD'nin uyguladığı politikaların her iki örgütün misyonları üzerindeki etkisi açıklanmaktadır. Bu tezde, AB ve NATO arasında yapısal olmayan bir işbirliği bulunduğu, ABD'nin Bush yönetiminin ikinci döneminden başlayarak Obama döneminde de işbirliğinin bu ad hoc özelliğinden faydalanmaya ve bu yolla AB ile ABD arasındaki gerginliği onarmaya devam ettiği ileri sürülmektedir. Son tahlilde, Afganistan örneği dikkate alındığında, bu işbirliğinin bir başarı hikâyesi ile sonuçlandığı söylenemez.
Özet (Çeviri)
The thesis aims to chart the relations of the EU and NATO through the case of Afghanistan. It examines the role of ISAF in conjunction with PRTs and EUPOL to evaluate the relations between the EU and NATO. The involvement of the ISAF and EUPOL missions from their establishment to evolution and the limitations of both missions in accordance with the management of the US in the ?War on Terror? are examined. The implications of American policies on the missions of both parties are explored, from the first term of Bush to the Obama administration. The thesis argues that while there has been cooperation between the EU and NATO without structural cooperation, thus being ad hoc cooperation, the US has been benefiting from this cooperation from the second term of the Bush administration to the Obama administration, thereby rehabilitating the tense relations between the EU and the US. In the final analysis, it may be said that this cooperation did not result in a success story in the case of Afghanistan.