History and education in the İnönü Era: Changes and continuities on perceptions of history and its reflections on educational practices
İnönü Dönemi?nde tarih ve eğitim: Tarih anlayışındaki süreklilik, değişim ve eğitim uygulamalarına yansımaları
  1. Tez No: 321281
  2. Yazar: AYÇA ERİNÇ ERDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL KARAL AKGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Türkiye Cumhuriyeti, Resmi Tarih, Tarih Ders Kitapları, Eğitim, Milliyetçilik, Early Turkish Republic, Official History, History Textbooks, Education, Nationalism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışmanın genel amacı, Erken Cumhuriyet döneminde resmi tarihinin oluşum ve bunun eğitim aracılığıyla yeni nesle aktarım sürecindeki süreklilik ve kopuşları ortaya koymaktır. Bu bağlamda, Atatürk ve İnönü dönemleri; Talim ve Terbiye Dairesi kurul kararları, meclis görüşmeleri, eğitim ve tarih kongreleri ile tarih ders kitaplarına referansla kaşılaştırılarak incelenmiştir.1930'lar, Türkiye Cumhuriyeti rejiminin temel prensiplerinin formüle edildiği ve bunların topluma anlatılıp benimsetilmeye girişildiği yıllar olmuştur. Buna bağlı olarak bu prensiplerin, başka bir ifadeyle resmi ideolojinin aktarımı için örgün ve yaygın eğitim kurumları açılmıştır. Bunlar arasında Türk Tarih Kurumu, ulusa Türk kimliği ve ortak bellek kazandırmanın en temel araçlarından biri olan resmi tarihin formülasyonunda önemli bir rol oynamıştır. Cumhuriyetin resmi tarih anlayışını benimsetmek için tarih dersleri ve özellikle ders kitapları da önemli araçlar olmuşlarıdr.İsmet İnönü'nün cumhurbaşkanlığı dönemi, rejimin konsolide olduğu ve muhalif görüşlere karşı keskin ve tavizsiz tutumun yumuşamaya başladığı yıllar olmuştur. Bu aynı zamanda resmi tarih anlayışını da etkilemiş; yakın geçmişe karşı kesin kopuş eksenli anlayıştan uzaklaşılarak Osmanlı-Türk modernleşme sürecinin sürekliliklerin de dikkate alınarak değerlendirilmesine yol açmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aimed to put forth changes and continuities in the formation of the official history and its dissemination through education, with particular emphasis to history courses in high schools during the Early Republican Era with reference to the ministerial decisions, parliamentary discussions, history textbooks and also history and educational congresses held during Atatürk and İnönü eras.1930s for the Turkish Republic was a time span when the core principles of the regime were formulized to ensure that they were publicly comprehended and posesed. Correspondingly, formal and informal educational institutions were established for the dissemination of these principles, i. e. official ideology. Among them, Turkish History Association played an important role in formulation of official history which was one of the major means to install Turkish identity and a collective memory to the nation. In this respect, history courses and especially textbooks served instilling Republican understanding of history.The presidency of İsmet İnönü were the years when the regime was consolidated and intoleration to the opposing views was decreased. This also affected the official perception of history, by dissolving the clear break from the recent past and reconciling it with the modernization process of Ottoman-Turkish history while paying attention to the ccontinuities.