Türkiye iklim koşullarında fotovoltaik güç sistemlerinin tasarımı ve maliyet analizi
The design and economical analysis of PV power systems in Turkey?s climate conditions
- Tez No: 321347
- Danışmanlar: PROF. AYNUR ERAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş, Modelleme Programları, PVSYST, FV Sistem, Depolama Sistemi, Sistem Kayıpları, Sistem Verimi, Maliyet, Sun, Modeling Programs, PVSYST, PV System, Storage System, System Losses, System Efficiency, Cost
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temiz Tükenmez Enerjiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada Türkiye' nin farklı bölgelerinden seçilen yedi il için Şebekeden Bağımsız Enerji Depolamalı Fotovoltaik sistem tasarımı farklı teknolojilerde seçilen FV modüllerle birlikte modellemeleri gerçekleştirilmiş ve kullanıcılara yön gösterebilecek bir maliyet analizi çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada ilk önce Güneş ışınımı doğası ve FV sistemler için gerekli bilgiler anlatılmıştır. FV sistem tasarımı yapılırken hangi bileşenlerin bulunduğu, bu bileşenlerin seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği ele alınmış ve FV sistemin yük karakteristiği ve sistem tipleri anlatılmıştır.FV sistem modellemelerinde Dünya'da yaygın olarak kullanılan PVSYST programı tercih edilmiştir. Programın şebekeden bağımsız FV sistemlerin modellemesinde kullanımı detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Yedi il için üç farklı FV teknoloji ile gerçekleştirilen sistemin tasarım ve modelleme aşamaları anlatılarak modellemelerin sonuçları irdelenmiştir.Gerçekleştirilen modellemelerde FV sistemin tasarım aşamasının karmaşık olduğu, çok fazla parametre içerdiği ve tasarımı gerçekleştirecek kişilerin bu konuda yeterli bilgi ve donanıma sahip olması gerektiği görülmüştür. Ayrıca modellenen sistemlerde, seçilen bölgenin enleminin, ikliminin ve meteorolojik verilerin sistem sonucuna etkisinin büyük olduğu, sistemde seçilecek modül teknolojilerinin bölgenin sıcaklık değerlerine, maliyetine, verim değerlerine ve kayıplarına bağlı olduğu sonucu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, simulations of the off-grid photovoltaic systems with energy storage system with selected PV modules of different technologies were performed for Turkey's seven provinces selected from different regions and a cost analysis was conducted to lead users. In this study, firstly, the nature of the solar radiation and the necessary information for PV systems are described. Selecting the components and important parameters while PV system is being designed are discussed. PV system load characteristics and types of systems are described.For PV system simulation, PVSYST program is preferred that is also commonly used worldwide. Modeling stages of the off-grid PV system design for seven provinces with the three different technologies were explained in detail and the modeling results were analyzed.Modelling stages of system design is so complex that it contains too many parameters and it is forseen that the people who will design should have sufficent bacground and knowledge. In addition, the effects of latitude, climate and meteorological data of the selected region on modelling PV systems are significant and it has been concluded that the selection of module technology depends on temperature values in the region, cost, efficiency and the losses.