Yarı parametrik regresyon modelinde etkili gözlem analizi
Analysis of influential observation in semiparametric regression model
- Tez No: 321357
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNİZ TOKTAMIŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Yarı parametrik regresyon modeli, etkili gözlemler, Cook Uzaklığı, Hadi'nin Ölçütü, Pena'nın Ölçütü, COVRATIO, Semiparametric regression model, influential observations, Cook?s Distance, Hadi?s diagnostic, Pena?s diagnostic, COVRATIO
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Tez çalışmasının amacı, doğrusal regresyon modelinde etkili gözlemleri belirlemek için önerilen ölçütlerin yarı parametrik regresyon modeli için geliştirilmesi ve geliştirilen ölçütlerin etkili gözlemleri belirlemede başarılı olup olmadıklarının gerçek bir veri kümesi kullanılarak ve simülasyon çalışması yapılarak incelenmesidir.Bu çalışmada yarı parametrik regresyon modelinde parametreleri tahmin etmek için kullanılan yöntemler tanıtılmış, sonra doğrusal regresyon modelinde etkili gözlemleri belirlemek için son yıllarda sıkça kullanılan Cook Uzaklığı, Hadi'nin Ölçütü, Pena'nın Ölçütü ve COVRATIO gibi ölçütler incelenmiş ve bu ölçütlerden Hadi'nin Ölçütü, Pena'nın Ölçütü ve COVRATIO ölçütü yarı parametrik regresyon modeli için geliştirilmiştir.Gerçek bir veri kümesi ve yapay bir veri kümesi kullanılarak önerilen ölçütlerin etkili gözlemleri ortaya çıkarmadaki başarıları araştırılmıştır. Simülasyon çalışması yapılarak farklı örneklem büyüklüklerinde önerilen ölçütlerin etkili gözlemleri ortaya çıkarmadaki başarıları incelenmiştir ve karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of thesis is to develope diagnostics, used to detect influential observations in linear regression model, for semiparametric regression model and examine whether the developed diagnostics are successful or not in determining influential observations using a real data set and simulation.In this study, methods used for estimation of parameters in semiparametric regression are introduced, then, diagnostics such as Cook?s Distance, Hadi?s diagnostic, Pena?s diagnostic and COVRATIO which are frequently used in recent years are examined and Hadi?s diagnostic, Pena?s diagnostic and COVRATIO are developed for semiparametric regression model.It is investigated whether developed diagnostics detect or not the influential observations by using real data and artificial data. It is examined and compared the success of developed diagnostics in determining influential observations in different sample sizes via simulation study.