Uzunçayır Baraj Gölü (Tunceli) fizikokimyasal su kalitesinin periyodik izlenmesi
Periodical views of Uzunçayır Dam lakes (Tunceli) physicochemical water quality
- Tez No: 321499
- Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ BOZTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uzunçayır Baraj Gölü, Fiziko-Kimyasal Parametreler, Su kalitesi Standartları, Reservoir Uzunçayır, Physico-Chemical Parameters, Water Quality Standard
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tunceli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Temmuz 2011 ile Mart 2012 arasında Munzur ve Pülümür Nehirlerinin oluşturduğu Uzunçayır Baraj Gölü üzerinde fiziksel ve kimyasal parametreler incelenmiştir. Örnek alınan istasyonlardan ikisi, barajın Munzur kısmında, ikisi Pülümür, dördü iki nehrin birleşiminden sonra ve iki âdeti ise baraj bitim sahasında olmak üzere toplamda on adet örnekleme yapılmıştır.Mevsimsel değişimler araştırılarak atıksuların ve diğer kaynakların baraj gölü sahasına etkisi araştırılmıştır. Buna ek olarak baraj gölündeki mevcut su seviyesindeki değişimlerde incelenmiştir. Sıcaklık ve çözünmüş oksijen parametrelerinin yanı sıra ölçülen tüm parametrelerde mevsimsel değişiklikler kaydedilmiştir. İncelenen bütün parametreler ayrı ayrı değerlendirilerek baraj gölü suyunun fizikokimyasal elde edilen verilerden, su kalitesi belirlenmiştir. Uzunçayır Baraj Gölü'nün, Su Kalitesi Kontrolü Yönetmeliği dikkate alındığında, I ve II. Sınıf su kalitesi grubuna girdiği tespit edilmiştir. Yapılan tespitler ışığında Uzunçayır Baraj Gölü'nün geleceğine dair öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Between July 2011 and March 2012 was worked on Uzuncayir Dam which is originate from Munzur and Pülümür rivers. In the Frame ten stations were researched of physical chemical parameters. In total there are 10 stations, two of them are on the Uzuncayir dam part of the Munzur river, two of them are on Uzuncayir dam part of the Pülümür river, four of them are on Uzuncayir dam and two of them are after water hydroelectric power station.Differences between Seasonal changes were recorded, the influences of wastewater and other sources were analysed. In addition, the changes in water level of Uzuncayir dam were investigated.Temperature, dissolved oxygen concentrations and other parameters showing a different results with seasonal changes. In depends of this results is the water quality of Uzuncayir dam finded for a first time out. After Water Quality Control Regulation is the Quality of Uzunçayır Dam has a quality of I and II. This findings giving a more Informations about the future of Uzunçayır Dam.