Tek kristal X-ışınları yöntemi ile C21H19N3OS, C17H22N2S ve C19H25N3O kristallerinin yapı analizleri
Structural analyses of C21H19N3OS, C17H22N2S and C19H25N3O crystals with the single crystal X-rays method.
  1. Tez No: 321522
  2. Yazar: GONCA İLGÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: X-Isını Kırınımı, Schiff Bazı, Tiyazol, İmidazol, Oksim, X-Ray Diffraction, Schiff Base, Thiazol, Imidazole, Oxime
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, C21H19N3OS (I), C17H22N2S (II) ve C19H25N3O (III) yapı analizleri X-ışını kırınımı yöntemi ile belirlenmiştir. Kristallerin verileri, STOE ?PDS ?? difraktometresi ile toplanmıştır. Yapılar, SHELXS-97 programı yardımı ile direkt yöntemler kullanılarak çözülmüş ve SHELXL-97 programı yardımı ile en küçük kareler yöntemi ile arıtılmıştır.C21H19N3OS (?), molekülünün birim hücre parametreleri, a=5.757(5)Å, b=16.762(5)Å, c=18.676(5)Å' dur. Bu kristalin birim hücresi ortorombik P 2 2_1 2_1 uzay grubuna aittir. Arıtım sonucunda (?) molekülünün güvenilirlik faktörü (R), 0.0842 olarak belirlenmiştir. Molekül, N?H?O, N?H?N, C?H?O, C?H?S olmak üzere dört adet molekül içi hidrojen bağına sahiptir. (I) molekülü moleküller arası bir tane O?H?S hidrojen bağına sahiptir.C17H22N2S (?I), molekülünün birim hücre parametreleri, a=6.3972(4)Å, b=9.4988(6)Å, c=26.016(2)Å, ß=93.496(2)°' dir. Bu kristalin birim hücresi monoclinic P ? 1 2 ? _1?c 1 uzay grubuna aittir. Arıtım sonucunda (??) molekülünün güvenilirlik faktörü ( R ), 0.2150 olarak belirlenmiştir. (II) molekülü moleküller arası bir tane N?H?N hidrojen bağına sahiptir.C19H25N3O (?II), molekülünün birim hücre parametreleri, a = 31.4660(17) Å, b= 11.2140 (7) Å, c = 10.0710 (8) Å' dur. Bu kristalin birim hücresi ortorombik P c c n uzay grubuna aittir. Arıtım sonucunda (III) molekülün güvenilirlik faktörü (R), 0.2141 olarak belirlenmiştir. Molekül, bir adet C?H?O molekül içi hidrojen bağına sahiptir. (III) molekülü moleküller arası bir tane O?H?N hidrojen bağına sahiptir.
Özet (Çeviri)
In this study, the structure analysis of C21H19N3OS, C17H22N2S and C19H25N3O have been determined by the method of X-ray diffraction. The data of crystals was collected in the STOE ?PDS ?? diffractometer. The structures have been solved by using direct methods with the program SHELXS-97 and refined by using least squares refinement with the program SHELXL-97.The unit cell parameters of molecule C21H19N3OS, (?) are a=5.757(5)Å, b=16.762(5)Å, c=18.676(5)Å. The unit cell of this crystal is in the orthorhombic P 2 2_1 2_1 space group. In the result of refinement, the reliabilitiy factor (R) of molecule (I) has been determined as 0.0842. The molecule has four intramolecular N?H?O, N?H?N, C?H?O, C?H?S hydrogen bonds . The molecule (I) has intermolecular a O?H?S hydrogen bond.The unit cell parameters of molecule C17H22N2S, (?I) are a=6.3972(4)Å, b=9.4988(6)Å, c=26.016(2)Å, ß=93.496(2)°. The unit cell of this crystal is in the monoclinic P 1 2_1?c 1 space group. In the result of refinement, the reliabilitiy factor (R) of molecule (II) has been determined as 0.2150. The molecule (I) has intermolecular a N?H?N hydrogen bond.The unit cell parameters of molecule C19H25N3O, (?II) are a=31.4660(17) Å, b=11.2140 (7) Å, c=10.0710 (8) Å. The unit cell of this crystal is in the orthorombik P c c n space group. In the result of refinement, the reliabilitiy factor (R) of molecule (III) has been determined as 0.2141. The molecule has a intramolecular C?H?O hydrogen bond . The molecule (III) has intermolecular a O?H?N hydrogen bond.