Zaman serilerinde kaos ve Forex üzerine uygulama
Chaos in time series and an application on Forex
- Tez No: 321679
- Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT KASAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Forex Piayasası, Kaos, Doğrusal Olmayan Modeller, Forex Market, Chaos, Nonlinear Models
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, gelişen kaos analizi ve ekonomik yapılarda ortaya çıkan kaotik zaman serilerinin ne oranda kestirilebileceği konusu işlenmiştir. Bilgisayarların gelişimine bağlı olarak, gün geçtikçe kaotik yapılar dikkati çekmekte ve birçok bilimsel verinin davranış şekli gözlenmektedir. Ayrıca yapılan araştırmalar doğrultusunda buradaki çalışmadakaos ile günümüzün en büyük yatırım araçlarından biri olan Forex piyasası birlikte ele alınmıştır. Tezde ilk olarak Forex piyasası hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca burada yatırım yapmak için kullanılan bazı analizlerden bahsedilmiştir. Daha sonraki bölümde ise kaotik yapının belirlenmesi için kullanılan yöntemler ve kaotik yapıya sahip zaman serileri için uygulanabilecek modeller ele alınmıştır. Çalışmada Forex piyasasından alınan EURUSD paritesine ilişkin veride kaotik yapının varlığı araştırılmıştır. Buradan elde edilen sonuca göre seriye uygun model belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, developing chaos analyze and the prediction success of chaotic time series on economic structures, was searched. The structure of chaos has been attentioned and the existence of structure of behaviour of many scientific datas has been observed after the development of computer technology. Additionally in this study, chaos and the Forex market which is one of the biggest financial instruments discussed together toward supported by researches and investigations of many other studies. In thesis, primarily provided information about the Forex market. In addition, some analyzes used to make investment here mentioned. Later, the methods used to determine the chaotic structure and models can be applied to chaotic time series, are discussed. In this view, the presence of chaotic structure on EURUSD data from the Forex market, were discussed. Based on the results, the model appropriate the series were obtained here.