Ortaöğretim öğrencilerinde kaygı ve dindarlık ilişkisinin incelenmesi: Denizli örneği
A study of relationship between anxiety and religiosity among secondary school students: Denizli sample
  1. Tez No: 321763
  2. Yazar: OKAN TOKAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HABİL ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Religion, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kaygı, Dindarlık, Religiosity, Anxiety
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmanın amacı Ortaöğretim öğrencilerinde kaygı ve dindarlık, kaygı ve bazı demografik değişkenler, dindarlık ve bazı demografik değişkenler arasında ilişkilerin olup olmadığını incelemektir. Araştırmanın örneklemi Denizli'de öğrenim görmekte olan 501 ortaöğretim öğrencisinden oluşmaktadır. Cinsiyet dağılımı % 36,3'ü (n:182) erkek, % 63,7'si (n:319) kız şeklindedir. Bu araştırmada dindarlığı ölçmek için Hasan Kayıklık'ın dindarlık ölçeği, kaygıyı ölçmek için Spielberger'in Sürekli Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Bu çalışmada kaygı ve dindarlık arasında anlamlı ilişkiler bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine if there are relationships between anxiety and religiosity, anxiety and some demographical variables, religiosity and some demographical variables among in secondary school students. The sample consisted of 501 secondary school students in Denizli, in Turkey. The sex distribution was 319 (63,7 % ) girls and 182 (36,3 % ) were boys. In this study, to evaluate the religiosity `Hasan Kayıklık?s Religiosity Scale? and to evaluate the anxiety `Sielberger?s Trait Anxiety Scale? were used. No significant relationships between anxiety and religiosity have been found in this study.