Comparison of Jane Austen's Pride and Prejudice and Helen Fielding's Bridget Jones's Diary in accordance with the Novel of Manners
Jane Austen'ın Aşk ve Gurur, Helen Fielding'in Bridget Jones'un Günlüğü adlı romanlarının Adabı Muaşeret Romanı açısından karşılaştırılması
  1. Tez No: 321762
  2. Yazar: MİNE ÖZGE ÇERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETURE MEMMEDOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Adabı Muaşeret Romanı, Jane Austen, Aşk ve Gurur, Helen Fielding, Bridget Jones's Günlüğü, Novel of Manners, Jane Austen, Pride and Prejudice, Helen Fielding, Bridget Jones?s Diary
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Karşılaştırmalı edebiyat çalışmaları son zamanlarda giderek önem kazanmaktadır. Bu araştırma, iki İngiliz romanını incelemesine karşın bir tür karşılaştırmalı edebiyat incelemesidir. Bu araştırmanın amacı; aynı ülkede fakat farklı zamanlarda yazılmış iki romanı, ?Adabı Muaşeret Romanı? türünün özellikleri bağlamında karşılaştırmaktır. Önce İngiliz edebiyatına özgü bir tür olan ?Adabı Muaşeret Romanı? etraflıca incelenmiştir. Daha sonra bu türün özellikleri, adı geçen biri popüler kültüre ait, diğeri İngiliz Edebiyatının klasiklerinden olan romanlar incelenerek saptanmıştır. Karşılaştırılan romanlar, 19. yüzyılda İngiltere'de yazılmış olan Jane Austen'ın Aşk ve Gurur ve 20. yüzyılda yine aynı ülkede yazılmış olan Helen Fielding'in Bridget Jones'un Günlüğü adlı eserleridir. Bu iki roman; yaklaşık iki yüzyıl arayla yazılmış olmalarına karşın, yansıttıkları İngiliz insanının davranış biçimi çok az değişmiştir. Çalışmada ayrıca Jane Austen'ın Aşk ve Gurur romanının Helen Fielding'in Bridget Jones'un Günlüğü romanı üzerindeki etkisi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The present thesis is significant for the field of Comparative Literature. Comparative Literature studies have been gaining importance in literature studies recently. This study is significant in that it compares two novels of English literature which were written at different times yet in the same country. This study reveals that even though Jane Austen?s Pride and Prejudice was written in the nineteenth century in England and Helen Fielding?s Bridget Jones?s Diary was written in the twentieth century in the same country, human psychology and manners have not changed that much. The concept of the ?Novel of Manners?, which is unique for the British novel, is analysed and the two novels, one of which is part of the popular culture and one of which is a classic of English Literature, are compared in accordance with the genre of the ?Novel of Manners?. The characteristics of the ?Novel of Manners? tradition are explored in these novels. Also, the impact and influence of Jane Austen?s Pride and Prejudice on Helen Fielding?s Bridget Jones?s Diary are observed. This thesis is innovative in the field of Comparative Literature with its new ideas.