Faaliyet bölümleri standardına göre hasılat ve giderlerin kontrol ve yönetimi: Bir uygulama
Control and management of revenue and expenditure according to the operating segments standards; an application
  1. Tez No: 321785
  2. Yazar: REYHAN ÇİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Muhasebe / Finansal Raporlama Standartları, Faaliyet Bölümleri, Raporlanabilir Faaliyet Bölümleri, Hasılat, Gider, Turkish Accounting / Financial Reporting Standards, Operating Segments, Reportable Operating Segments, Revenue, Expenditure
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
İşletmelerin uluslar arası boyut kazanmasıyla birlikte muhasebe uygulamalarında ülkeler arasında var olan ve giderilmesi ihtiyaç haline gelen birtakım farklılıklar meydana gelmiştir. Bu farklılıkların elimine edilmesi amacıyla muhasebe uygulamalarında ortak bir dil sağlayan Türkiye Muhasebe / Finansal Raporlama Standartları oluşturulmuştur. Bu çalışma; oluşturulmuş olan bu standartlardan TFRS 8 Faaliyet Bölümleri Standardı `na yönelik olarak hazırlanmış ve teoride kalan Faaliyet Bölümleri Standardının uygulanabilirliğinin araştırılması amaç edinilmiştir. Çalışmada TFRS 8 Faaliyet Bölümleri Standardı'nda yer alan maddelerin uygulamada nasıl yorumlanabileceğini belirtmek için elde edilen veriler test edilmiştir.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Türkiye Muhasebe / Finansal Raporlama Standartları'nın oluşum süreci açıklanarak, süreçten etkilenen ülkelerin yapmış olduğu çalışmalar ele alınmış ve standartların finansal tablolara olası etkileri değerlendirilmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde TFRS 8 Faaliyet Bölümü Standardı detaylı olarak incelenmiş, standarda ilişkin yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca standarda adını veren faaliyet bölümleri kavramının tanımı yapılmış, hangi faaliyet bölümlerinin raporlanacağının belirlenmesinde var olan kriterler ortaya konulmuştur.Son bölümde ise, faaliyet bölümleri standardına yönelik olarak inşaat sektöründe bir uygulama yapılmış, uygulama esnasında hasılat ve gider kavramları hakkında genel bilgi verilmiştir. İnşaat sektöründen alınan verilerden faaliyet bölümleri belirlenmiş, bölümlere standartta yer alan kritelere uygun olarak raporlanabilirlik testi uygulanmıştır. Raporlanabilirlik testine göre belirlenen her faaliyet bölümü % 10 sayısal kriterini sağladığından raporlanabilir faaliyet bölümleri olarak kabul edilmiştir. Sonuç olarak faaliyet bölümlerine ait gerekli açıklamalar yapılmış, bölümlerin hasılat ve gider bilgileri analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Together with the internationalisation of the enterprises, the differences between existing accounting practices of different countries have turned to be a necessity to be eliminated. In order to satisfy this necessity, the Turkish Accounting / Financial Reporting Standards (TFRS), that provides a common language for accounting practices, has been created. The study aims at the TFRS 8, Standards of Operating Segments and the practicability of the Standards of Operating Segments that is quite theoretical is inquired. In the study, the data is tested for the determination of how the articles of the TFRS 8, Standards of Operating Segments can be interpreted during the implementation phase.The study consists of 3 sections. In the first section, after explaining the creation process of the Turkish Accounting / Financial Reporting Standards, the studies made in those countries that have been affected from this process are discussed and the potential impact of these standards on financial reports are reviewed.In the second section, the TFRS 8, Standards of Operating Segments is analysed in detail and some information is given about the regulations related to the standards. Also, the definition of the term of operating segments that names the standard is given and the existing criteria for the determination of which operating segments will be reported are presented.In the final section, an application intended for the standards of operating segments is made on construction sector and during the application a guideline is provided on the terms of revenue and expenses. The fields of activity are determined through the data gathered from the construction sector; the reportability test is applied to the segments in accordance with the criterion written in the standard. As each field of activity determined satisfies the 10% numerical criterion according to the reportability test, they are all accepted as reportable operating segments. Eventually necessary explanations are made for operating segments, the revenue and expenditure items of the segments are analysed.