Aile işletmelerinde kurumsallaşma modeli olarak KYS (Kalite yönetim sistemi) ve örnek işletme analizi
QMS (quality management system) as a model of institutionalization of family business and an instance of business analysis
  1. Tez No: 321787
  2. Yazar: TUNCER DALGAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile işletmeleri, Kurumsallaşma, ISO 9001, Kalite Yönetim Sistemi, Family businesses, Institutionalization, ISO 9001, Quality Management System
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Dünyada ve Türkiye'de, işletmelerin yüzde büyük bir bölümünü aile işletmeleri oluşturmaktadır. Sayısal olarak çok büyük önem arz etmelerine rağmen, aile işletmelerinin maalesef ömürleri çok kısa olmakta ve çoğunluğu ikinci ve üçüncü kuşağa devredilemeden sona ermektedir.Ekonomi içerisindeki bu önemli payı ve buna karşılık ömürlerinin kısa olması dolayısıyla aile işletmeleri son yıllarda çok sayıda çalışmaya konu olmuşlardır. İncelemeler, aile işletmelerinin hayatiyetlerini devam ettirebilmek için kuramsallaşma ve yönetimin sonraki kuşağa devri noktasında ciddi adımlar atması gerektiğini ortaya koymaktadır.Aile işletmelerinin başarılı yönetilmesi ve varlığını sürdürebilmelerinde kurumsallaşma olgusu giderek ön plana çıkmaktadır. Aile işletmelerinin kurumsallaşmasında yardımcı olacak en büyük yöntem ise ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemidir.Tüm işletmelerde uygulanabilen ISO 9001: 2008 standardında kurumsallaşma adına bahsedilen yapısal sorunları azaltmak ve ortadan kaldırmak için tanımlanmış şartlar mevcuttur.Çalışmamızda, örnek bir aile işletmesinin ISO 9001:2008 sistemi adına yapılan çalışmalar incelenmiş ve bu doğrultuda Kalite Yönetim Sistemi sonrasındaki kurumsallaşma adına meydana gelen değişiklikler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the World and Turkey, most of the businesses are family businesses. Despite their numerical importance, family businesses lives are very short. Most of the family business end without passing the second and third generation.In the recent years family businesses have been subject to a lot of studies, because of the important role in the economy and their life time. Nowadays investigations point out that family businesses have to do something about institutionalization in order to maintain their lives.The phenomenon of institutionalization gradually increases for managing and sustaining a successful family business. One of the methods that will help the institutionalization of family business is ISO 9000 quality management system.Circumstances are available to reduce and eliminate structural problems in the ISO 9001:2008 which can be applied to all enterprise.In our study, studies examined in the name of ISO 9001:2008 system for a sample family business and the resulting changes in the name of the Quality Management System was determined after institutionalization.