Denizli'de manevi halk inançlarının din fenomenolojisi açısından incelenmesi
Investigation of spiritual beliefs of the people in Denizli in respect to phenomenology of religion
- Tez No: 321796
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NASUH GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Hayatın Geçiş Dönemleri, Halk İnanışları, Ziyaret, Transition Periods of Life, Folk Beliefs, visits
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
İnsanlar, tarihin bütün devirlerinde mutlaka bir şeylere inanma ihtiyacı duymuşlardır. Bu nedenle insanlık tarihi boyunca din de insanla beraber var olmuştur. Din ile birlikteliğini sürdüren insanlar, kendi milli kültürlerinden getirdikleri bazı inanış, adet ve davranış biçimlerini dine yansıtmışlardır. Bu şekilde meydana gelen halk inançları, zamanla toplumsallaşmış, tüm toplumun ortak değerleri ve pratikleri haline dönüşmüştür. Bu sebeple halk inançları, toplumu tanımaya ve anlamaya hizmet ettiği için önemlidir. Bir toplumu, inançları olmaksızın değerlendirmek mutlaka bir eksikliğe sebep olacağı için, toplum bir bütün olarak ve her yönüyle araştırılmalıdır. Bu vesile ile ?Denizli' de Manevi Halk İnançlarının Din Fenomenolojisi Açısından İncelenmesi? adını taşıyan bu yüksek lisans tezinde, söz konusu yöre halkının inanç ve adetleri ile bunlara bağlı pratikleri tespit edilmeye çalışılmıştır.Çalışmamız Denizli merkez ve merkez köylerinde birçok kişi ile mülakat ederek, kutsal sayılan yerleri ziyaret ederek ve buraları görüntüleyerek elde edilen bilgiler ile ortaya koymaya çalışılmıştır. Çalışmamız genel olarak verileri incelemeye dayanmaktadır. Bu nedenle yazılı kaynaklardan daha ziyade kaynak şahıslar önem arz etmiştir. Onların verdikleri bilgiler çalışmamızın temelini teşkil etmiştir.Halk inanışları her toplumda görülmektedir. Denizli'de görülen yukarıdaki konular ile ilgili inanış ve uygulamaların benzerlerinin farklı dine mensup ve farklı coğrafyalardaki birçok millet ve boylar arasında da görüldüğü tespit edilmiştir.Denizli'deki halk inanışlarının kökleri, genel olarak, Geleneksel Türk Dini inanış ve uygulamaları ile büyük benzerlik gösterdiği, bazı inanış ve uygulamaların da İslami forma bürünerek devam ettirildiği belirlenmiştir. Dinler Tarihçisi Mircea Eliade'nin dediği gibi, dünyanın hiçbir yerinde ve hiçbir zaman diliminde saf bir dinsel olguya rastlanmamıştır. Denizli'nin halk inanışları da tarihi süreçte göçten önce Orta Asya'da yaşayan halklardan, göçten sonra da Anadolu kültüründen etkilenmiştir.
Özet (Çeviri)
Human beings have been certainly in need of believing something in all periods of history. Because of this, religion has existed together with man throughout history, as well. People preserving its unity with religion have reflected their traditions, beliefs and life styles which they bring from their own national cultures into religion. Community beliefs appearing in this way have become socialized gradually, have turned into common values and practices of all community. Owing to this, community beliefs are very important since they serve to understand and recognize community. Since evaluating a community without its beliefs will cause to a lack, a community must be studied thoroughly and wholly.For this reason, the beliefs and traditions of Denizli?s people and the practices related with these have been tried to be studied in this Master?s Thesis ` Investigation of Spiritual Beliefs of the people in Denizli in respect to Phenomenology of Religion.?This study was carried out with the data visited and filmed the holy places and interviewed with many people in the city center of Denizli and its central villages. This study is generally based on investigating the datum. Due to this, source individuals were given more importance than written resources. The datum provided by them constituted the basis of this study.Public beliefs have been seen in every community. The same kind of beliefs and practices related with the topics in Denizli above were determined among many nations and clans having different religions and geographies.In this study it is determined that the roots of folk beliefs in Denizli, in general, have similarities with the traditional Turkish beliefs and practices, and that certain beliefs and practices have continued to pose some form of Islamic ones. In the words of historian of religions Mircea Eliade, nowhere in the world and at no time a pure religious case were found. So the folk beliefs in Denizli were influenced by the people living in Central Asia before the migration and by the Anatolian culture after the migration.