Turizmin ekonomik kalkınmaya katkıları: Manisa ili örneği
Contributions to the economic development of tourism: Case of Manisa province
- Tez No: 321805
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Alternatif Turizm, Bölgesel Kalkınma, Manisa İli, Tourism, Alternative Tourism, Regional Development, Province of Manisa
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Turizm; bölgesel kalkınmaya olumlu etkileri olan bir sektördür. Birçok bölgede ekonomik, sosyal ve politik gelişmeyi sağlayan önemli bir kalkınma aracıdır. Çünkü bir bölgenin turizm potansiyeli, o bölgenin çok yönlü gelişmesini hızlandırır. Bir bölgenin, turizm sektörü sayesinde gelişmesi için, mevcut turizm potansiyelinin çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Böylece turizmin bir bölgenin kırsal ya da az gelişmiş yerlerinde gelişmesi, buralardaki ekonomik dengesizliklerin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Bu bağlamda turizmin yerel ekonomiye olan katkısını arttırmak için, mevcut turizm değerlerine yönelik talebin ve çekiciliğin artırılması gerekmektedir. Tüm imkânları kullanılarak bölgeye daha fazla turist çekilirse istihdam, gelir ve katma değer artar, sürdürülebilir kalkınma gerçekleştirilebilir.Manisa'da son dönemlerde turizm faaliyetlerinin artması ile kentleşme konusunda da önemli gelişmeler söz konusudur. Bu nedenle tez çalışmasında, Manisa'da turizmin önemli bir kalkınma aracı olacağını düşünüp ilde özellikle kırsal, sağlık ve inanç turizmi gibi alternatif turizm fırsatlarını sağlayabilmek için temel ekonomik, sosyal, çevresel göstergeler ve etkiler saptanarak temel sorunlar belirlenmiştir. Bu yüzden çalışmanın temel amacı, turizm sektörünün bölgesel ekonomik kalkınmaya etkilerini tespit etmek ve Manisa ilinin sahip olduğu turizm potansiyeline dikkat çekip farkındalık yaratmaktır.
Özet (Çeviri)
Tourism is a sector with positive effects on regional development. Many in the region is an important development tool that provides economic, social and political development. Because a region's tourism potential accelerates that the development of the region's multi-faceted. One of the regions, thanks to the development of the tourism sector, the existing tourism potential should be considered very good. Thus, a region of tourism development in rural or underdeveloped areas, where they can help eliminate economic imbalances. In this context, in order to increase the contribution of tourism to the local economy, the demand and the attractiveness for tourist attraction for the existing tourism values should be increased. If more tourists can be attracted to the region by using all the opportunities; employment, income and value-added are increased and sustainable development can be performed.Manisa, with the increasing tourism activities, there are important developments are achieved in urbanization. Therefore, in this thesis, tourism is analysis by main economic, social and environmental indicators and its basic problems and impacts are determined by thinking of tourism as a crucial development tool in Manisa. So the basic aim of the thesis, determine the effects to regional economic development of tourism sector and draw attention for raising awareness to tourism potential of Manisa.