Tüketicilerin bitkisel ilaçları satın alma davranışlarının incelenmesi
Examining consumers? purchasing behaviour of herbal medicines
- Tez No: 321810
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN ATEŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, Satın Alma Davranışları, Bitkisel ilaç, Consumer, Purchasing Behaviour, Herbal Medicine
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Günümüzün yükselen trendi olan tıbbi bitkiler ve bu bitkilerden elde edilen bitkisel ilaçlar, hastalıklardan korunmak veya hastalıkların etkisini hafifletmek amacıyla ya da bazı inatçı hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır. Modern fototerapi bitkisel kaynaklardan elde edilen ekstrelerin ilaç olarak kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Sentetik ilaçların fiyatlarının yüksekliği ve çeşitli yan etkilerinin olması, son zamanlarda tüketicilerin bitkisel ilaçlara olan talebini ve ilgisini ciddi bir şekilde arttırmıştır.Tüketicilerin zayıflama isteği, yorgunluk hissinin giderilmesi, bağışıklık sistemini güçlendirme, stres, cilt ve saç bakımı gibi nedenlerle bitkisel ürünlerin kullanımı oldukça artmıştır.Bu çalışmada, tüketicilerin satın alma davranışları ve bitkisel ilaçlarla ilgili literatür araştırması yapılarak bir çalışma yapılmıştır.Yapılan çalışmada, tüketicilerin bitkisel ilaçları satın alma davranışları belirlenmeye çalışılmıştır. Tüketicilere ait cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, meslek, gelir düzeyleri gibi bazı demografik özelliklerine göre, bitkisel ilaçları satın alma davranışlarının farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir.Araştırma, Isparta il merkezinde yaşayan 30yaş ve üzeri tüketiciler arasından, tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 396 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The rising trend of today's medicinal plants and herbal remedies derived from those plants are used for mitigating the impact of disease and for disease prevention or used for the treatment of some intractable diseases. Modern photo theraphy is defined as extracts, which is obtained from plant sources and used for medicine. High prices of synthetic drugs and their various side effects seriously increased the demand and interest of consumers to herbal medicines.Use of herbal products is considerably increased because of some reasons like consumers? desire for losing weight, eliminating fatigue, strengthening immune system, and other reasons like stress, skin and hair care.In this study, consumers? purchasing behaviour and literature research on herbal medicines were studied.Consumers? purchasing behaviours of herbal medicines were tried to be determined in this study. Whether purchasing behaviours of herbal medicines differ or not were examined according to some demographic characteristics like sex, age, marital status, education level, job, income levels.Research was made on 396 people, who were selected by random sampling method among consumers older than 30 years old and living in the city center of Isparta.