Medicinal and aromatic plants from the perspective of consumers, collectors, shopkeepers, and herbalists in the soran area of northern Iraq
Kuzey Irak'ın soran bölgesinde tüketiciler, toplayıcılar, aktarlar ve hekimler açısından tıbbi ve aromatik bitkiler
  1. Tez No: 750619
  2. Yazar: KHADIJAH MUHAMMAD ALI RASUL RASUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUMA AKBAY, DR. ÖĞR. ÜYESİ YEŞİM AYTOP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi ve Aromatik bitkiler, toplayıcılar, tüketiciler, perakendeciler, aktarlar, Kuzey Irak, Medicinal and Aromatic plants, collectors, consumer, shopkeepers, herbalists, Northern Iraq
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Irak'ta en çok bilinen bitki çeşitleri kuzey bölgelerinde yetişmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, tıbbi ve aromatik bitkilerin tedarik zincirindeki toplayıcılar, tüketiciler, esnaflar ve aktarlar gibi üreticilerden tüketicilere kadar olan tüm adımları analiz etmektir. Bu amaçla, çalışma bölgesinden 596 tüketici, 52 aktar, 71 toplayıcı ve 47 perakendeciden elde edilen veriler kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, ki kare testi ve binary logit modelden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, tüketicilerin üçte ikisinden fazlası bitkileri hem tıbbi hem de gıda amaçlı kullanmıştır. Bitkisel ilaç ya da şifalı bitki kullananların daha çok erkek, ilkokul ve ortaokul mezunu, evli ve 35 yaşından büyükler olduğu tespit edilmiştir. Bölge insanı, hastalıklarını tedavi etmek için genellikle şifalı bitkiler ve aktarlar aracılığıyla uzun süredir doğal bitkilere güvenmektedir. Endüstriyel ürünler (örn. Losyon, aspirin, vb.) yerine tıbbi bitki kullanımı 18-25 yaş arasında %85,1 daha yüksek bulunmuştur. Araştırma alanındaki aktarlardan yaşlılar, gençlere göre şifalı bitkiler hakkında daha fazla bilgi sahibidir. Geleneksel tıbbın artan öneminin temel nedenlerinden biri, hastalar arasında kendi sağlıklarına daha proaktif bir yaklaşım benimseme eğiliminin artmasıdır. Bitkisel ilaçları kullanmanın rekabet avantajı, yavaş yavaş sentetikten geleneksel bitkisel kullanıma dönüşmüştür. Yabani şifalı bitkiler, bir çalışma alanı içindeki köylerde ev bahçelerinde ve meyve bahçelerinde görülebilir. Bölgede bitkisel ilaçlar, uzun zamandır zengin bir doğal hastalık önleme ve tedavi kaynağı olarak kabul edilmiştir. Toplam 71 toplayıcının, %50.7'si toplamış oldukları ürünleri direk tüketicilere satmakta ve %28.1'i 24 kg'ın üzerinde satış yapmaktadır. Nesli tükenmekte olan Tıbbi ve Aromatik Bitki türlerinin sürdürülebilirliği de dikkate alınmalıdır. En sık toplanan bitki türleri (45.1%) mevsimlik bitkiler olup, bitki toplamak için en uygun zaman sabahın erken saatleridir. Bitki toplayıcılarının %40,8'i, toplama yeri ile pazarlama arasındaki mesafenin uzun olması sorunuyla karşı karşıyadır. Perakendecinin stokundaki ürünlerin %34,01'i yasa dışı yollardan alınmaktadır. Bitki uzmanlarının çoğunluğu kadındır. En çok bitkisel ilaç kullanan il ise %40,4 ile Soran'dır. Merger, %26,9 ile Soran'dan sonra gelmektedir. Aktarların %57,7'si bitkileri yalnızca ürünlerini hazırlamak için kullanmıştır. Tüm tıbbi bitkilerin (yaprak, gövde, kök veya bitkinin herhangi bir parçası) %46,2'si toz halinde sunulmaktadır. Aktarların %42,3'ü 10'dan az farklı hastalığı tedavi edebilmektedir. Araştırma kurumları, üniversiteler, tarım bölge müdürlükleri ve yerel yönetimler, tıbbi bitki ekosistemlerini ve geleneksel uygulamaları korumak için birlikte çalışmalıdır. Esnaf ve aktarların, tıbbi ve aromatik bitkileri verilirken ve hazırlananlar tüketicilere götürülürken son kullanma tarihi, solüsyonların bileşimi, ürünlerin içeriği ve şifalı otların toplanma yeri gibi bazı bilgileri ambalajlara yazmaları tüketici güvenini arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
One of the most well-known plant variety regions in Iraq is in the north. The main objective of this research is to analyze all the steps in the supply chain of medicinal and aromatic plants from producers to consumers, such as collectors, consumers, shopkeepers, and herbalists. To satisfy these objectives, data were collected from 596 consumers, 52 herbalists, 71 collectors, 47 Shopkeepers. In the analysis of the data, descriptive statistics, chi-square test, and binary logit model were used. According to research findings, more than two-thirds of consumers used plants for both medicinal and food purposes. It was determined that those who used herbal medicine or medicinal plants were mostly male, primary and secondary school graduates, married and over 35 years old. Regional communities have long relied on natural plants to treat their ailments, usually through the use of herbals. Use of medicinal plants in place of manufactured products was 85.1% higher among those 18-25 years. The elderly in the study area know more about medicinal plants than younger generations. One of the critical reasons for the increased importance of traditional medicine is an increasing trend among patients to take a more proactive approach to their own health. The competitive advantage of using herbal medicines has gradually changed from synthetic to traditional herbal use. Wild medicinal plants can be seen in home gardens and orchards in villages within a study area. Herbal medicine has long been recognized as a rich source of natural disease prevention and treatment. Of the total 71 collector participants, 50.7% of the collectors sold their products directly to patients and 28.1% sold more than 24 kg/month. The sustainability of endangered medicinal and aromatic plants species also has to be taken into account. The most common types of plants collected are seasonal plants at a rate of 45.1% of the participants. The most appropriate time to collect plants is early morning. Moreover, 40.8% of plant collectors suffer from the problem of long distances between the place of collection and marketing. In the research region, very few young people were involved in the sale and administration of herbs. Most shopkeepers have a second job and work part-time (59.6%). About 34.01% of products in shopkeepers' stock are taken illegally. Soran is the city that uses the most herbal medicine with 40.4%. Mergers come after Soran with a rate of 26.9%. According to survey results, 57.7% of respondents used plants only to prepare their products, 46.2% of their products are presented in the form of powder of all (leaves, stems, roots, or any part of plant) medicinal plants and 42.3% of herbalists is able to cure less than 10 different diseases. Research institutions, universities, agricultural regional directorates, and local governments should work together to safeguard medicinal plant ecosystems and traditional applications. it is recommended that shopkeepers and herbalists write some information on the packages, such as the expiration date, composition of the solutions, the content of products, and place of collecting herbs when giving the herbs and taking the prepared to consumers.