Fitokozmetikte kullanılan tıbbi bitkiler
Medicinal plants used in phytocosmetics
  1. Tez No: 911436
  2. Yazar: ESRA KIZAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUR TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlanma karşıtı, leke açıcı, antioksidan, fitokozmetik, anti-aging, pigmentation remover, antioxidant, phytocosmetic
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fitoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Özellikle daha genç ve pürüzsüz bir cilde sahip olma isteği ve yaş aldıkça sorun haline gelen pigmentasyon problemleri ancak reçeteli ve OTC ilaçların bu talepleri karşılamaması anti aging ve leke açıcı ürünlere olan ihtiyacı arttırmıştır. Antioksidan etkisi yüksek olan tıbbi bitkiler kozmetik formülasyonlara dahil edilen güvenli hammaddelerdir. İnsanoğlunun ömrünün uzaması ile birlikte yaşlanma karşıtı/antiaging etkili antioksidanların araştırıldığı çalışmaların sayısı artmıştır Bitkilerden elde edilen yaşlanma karşıtı ve pigmentasyon karşıtı ürünler ilaçlara kıyasla daha az yan etkiye sahip olduğu için tüketiciler özellikle doğal ve bitkisel ürünler tercih etmektedir ancak kanıta dayalı etkinlikleri ispat edilmiş fitokozmetiklerin sayısı hem çok az hem de çok pahalıdır. Bu anlamda anti aging ve leke açıcı etki gösteren ve Türkiye'de yetişen tıbbi bitkiler araştırılarak bu bitkiler ile yapılmış olan bilimsel çalışmalar ışığında anti aging ve leke açıcı fitokozmetik preparatların içeriğinde kullanılabilecek bitkilerin derlenerek etkinliklerinin araştırılması bu tezin amaç ve kapsamını içermektedir.
Özet (Çeviri)
Especially the desire to have a younger and smoother skin and the increase in pigmentation problems that become a problem with age, but the failure of prescription and OTC drugs to meet these demands has increased the need for anti-aging and spot-removing products. Medicinal plants with high antioxidant effects are safe raw materials included in cosmetic formulations. With the extension of human life, the number of studies investigating anti-aging/anti-aging effective antioxidants has increased. Since anti-aging and anti-pigmentation products obtained from plants have fewer side effects compared to drugs, consumers especially prefer natural and herbal products, but the number of phytocosmetics with proven evidence-based effectiveness is both very few and very expensive. In this sense, the aim and scope of this thesis is to research medicinal plants that have anti-aging and spot-removing effects and grow in Turkey, and to compile plants that can be used in the content of anti-aging and spot-removing phytocosmetic preparations in the light of scientific studies conducted with these plants.