Kur'ân-ı Kerîm ve kırâatlerinde i'râb müşkilleri
Mushkil al-i'râb in Qur'an and it's qira'at
  1. Tez No: 321860
  2. Yazar: ABDÜLKERİM SEBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GALİP GEZGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsîr, Filolojik Tefsîr, Lüğavî Tefsîr, İ'râb, Sentaks, Kırâat, Müşkil, Müşkilu'l-Kur'ân, Müşkilu İ'râbi'l-Kur'ân
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu çalışmanın gayesi, Kur'ân'daki i'râb müşkillerinin çözümüne dolayısıyla da Kur'ân'ın doğru bir şekilde anlaşılmasına katkı sağlamaktır.Araştırma üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde konunun kavramsal alt-yapısı ve nazarî boyutu ele alınmıştır. Müşkil, Müşkilu'l-Kur'ân, İ'râbu'l-Kur'ân, müşkilu i'râbi'l-Kur'ân bu konudaki en temel kavramlardır. İ'râbın anlam üzerindeki fonksiyonu ve tefsîr ilmindeki rolü konunun nazarî boyutuyla ilgili belli başlı hususlar da burada ele alınmıştır. İkinci bölümde müşkil görülen bazı nahvî yapılar, Kur'ân'dan misaller üzerinde gösterilmiştir. Üçüncü bölüm Kur'ân'ın mütevâtir kırâatleriyle ilgili gramer müşkilleri konusuna ayrılmıştr. Burada kırâatlerle ilgili müşkillerin belli başlı sebepleri ve izale yolları incelenmiştir. Her üç bölümde de müşkillerin çözümüne dair metotlar misaller üzerinde gösterilmiştir.Araştırmada ulaşılan sonuçları ise iki madde halinde özetlemek mümkündür:1) Kur'ân'daki i'râb müşkillerinin Kur'ân'ın, belâgati, nahvî üslûbu gibi, metin-den kaynaklanan birtakım sebepleri vardır. Bunun yanında müfessirden kaynaklanan sebepleri de vardır. Mesela müfessirlerin mensup bulunduğu mekteb ve mezheb farklı-lıkları bunlardan bazılarıdır. Kur'ân'daki i'râbî müşkillerin çözümü, Arap dilinin bütün i'râb vecihlerinin iyi bilinmesiyle mümkündür. Anlamla ilgili müşkillerde yapılması gereken şey, aklî ve naklî delillere başvurmaktır.2) Kırâatlerle ilgili müşkiller ise senet gramer ve anlamla ilgili müşkillerdir. Se-netle ilgili müşkiller, yedi imam tarafından okunan kırâatlerin cumhûr tarafından mütevâtir kabul edilmeleriyle aşılabilmektedir. Zira bu kırâatler üzerinde âlimlerin ekse-riyetinin ittifak halinde oldukları görülmektedir. Gramerle ilgili müşkillerde, tercîh edilmesi gereken tarafın kurrâ tarafı olduğu görüşü hâkimdir. Anlamla ilgili müşkillerde ise genellikle mütevâtir her kırâatin ayrı bir âyet kabul edilmesi temel bir prensip olarak kabul görmektedir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to contribute to the solution of mushkil al-i?r?b in Qur?ân and to the understanding of Qur?ân.The study is three chapters. In the first chapter, the conceptual and theoretical aspects of the subject is examined. Mushkil, Mushkil al-Qur?ân, I?r?b al-Qur?ân, Mushkil I?r?b al-Qur?ân are the main concepts of the study. The function of i?r?b in meaning and the role of i?r?b in tafseer, and the main points related to the theoretical aspect of the subject are examined in this chapter. The second chapter deals with the some problematic nahiv (syntax) structures is shown on the examples from Qur?ân. In two chapters, grammar mash?kil concerning mutaw?tir qira?at of Qur?ân. In this chapter, the main reasons of mushkil al-Qira?at and the influence of mushkil al-Qira?at on the meaning are examined. Besides, the methods concerning the solution of the mash?kil is shown on the examples.The conclusion of the study can be stated in two points:1)Mushkil al-I?r?b in Qur?ân could be derived from the textual structure of Qur?ân such as rhetoric of Qur?ân. Besides, there are some reasons arise from the mufassir. Being a a member of different Islamic schools ans sects could be and example. Mushkil al-i?r?b in Qur?ân could be solved with the i?r?b alternatives in Arabic language. What to do in mash?kil concerning the meaning is to apply to rational (aqliyy) proofs such as siyaq and ta?wil and transmitted (naqliyy) proofs such as Qur?ân, Sunnah and ijmaa.2)Problems of the Qıra?ât divided into three methods. İt is first from those methods that, Occording the everyone the seven al-Qira?at al-mutaw?tira is true absolutely. Second method that, Each of the different reading of the âya verse is a âya in a separately. The third way that, When the dispute between gramerian and Qurrâ we should acceping the opinion of Qurrâ accurately.