Lyudmila Ulitskaya'nın kısa öykülerinde kadınlar
Women in Lyudmila Ulitskaya's short stories
  1. Tez No: 321967
  2. Yazar: NAZİFA KUSAEVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REYHAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Lyudmila Ulitskaya, Kadın Edebiyatı, Rus kadını
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Lyudmila Ulitskaya günümüz Rus Edebiyatının en popüler yazarlarından biridir. Postmodern edebiyatın hâkim olduğu dönemde Lyudmila Ulitskaya Klasik Rus Edebiyatının ve özellikle de A. Çehov'un mirasçısı olarak kabul görmüş bir yazardır. Asıl mesleği genetik uzmanı olan Ulitskaya'nın yazarlık mesleğine oldukça geç yaşta atılmasına rağmen yeteneği çok çabuk fark edilmiştir ve bu durum aldığı birçok ödülle de kanıtlanmıştır.Ulitskaya eserlerinde Klasik Rus Edebiyatı gelenekleriyle postmodern edebiyatın teknik özelliklerini bir arada kullanmıştır. Eserlerinde çoğunlukla kendi çocukluk ve gençliğine denk düşen 1950?1970 yılları kaleme almıştır. Başarılı ve savaşçı figürler yerine toplum tarafından dışlanmış, hasta veya akıl sağlığı yerinde olmayan, yalnız ve çaresiz insanları, devlet ve toplum tarafından yadırgananları baş figür olarak seçmiştir. Eserlerinde çoğunlukla kadınlar ve kadın dünyası yansıtılmışsa da bu kadınlara bir feminist yazar gözüyle değil, bir gözlemci, sorunları tespit etmeye çalışan yazar gözüyle bakar. Eserlerde anlatılan kadınlar ve onların yaşam ortamları sayesinde, Sovyet ve Post-Sovyet dönemlerindeki Rus toplumunun yapısı en ufak ayrıntılarına kadar gözler önüne serilir. Böylelikle Lyudmila Ulitskaya Rus kadının hem iç dünyasını, psikolojisini, hem de yaşadığı toplumun özelliklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Lyudmila Ulitskaya is one of the most popular authors in today's Russian literature. Sheis considered as a descendant of classical Russian Literature, especially AntonChehov?s, during the postmodern literature dominance. Although Ulitskaya, who isessentially a genetics expert, took the field of writing quite lately, her talent has gotnoticed very soon and was proven by many awards she got.Ulitskaya used technical characteristics of postmodern literature and Classical RussianLiterature together. She, who mostly wrote out the era corresponds to her childhood andteenage (1950-1970), writes about people who suffered from ideology and its victims,along with keeping a distance with the ideology. She has chosen characters who aresidelined by the society, sick or mentally disturbed, lonely and desperate, regarded asodd by the government and the society as main characters, rather than successful andwarrior characters. Although she reflected women and women?s world, her approach islike an observer, an author who tries to pin the problems. She captures structure ofRussian society in Soviet and Post-Soviet eras distinctly to the smallest details throughthese women who are far away from the ideology by their structure and positions. Inthis way, Lyudmila Ulitskaya shows both the Russian women?s inner world,psychology, and the characteristics of the society she lives in.Key words : Lyudmila Ulitskaya, Women?s literature, Russian woman.