İlahiyat fakülteleri hazırlık sınıflarında Arapça öğretiminde kullanılan yöntemler: Erciyes Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakülteleri örneği
The methods used in Arabic teaching in preparatory classes of the faculties of theology: The sample of The Faculties of Theology in Erciyes University, Fırat University, Selçuk University
  1. Tez No: 321972
  2. Yazar: AYŞEGÜL SEMERCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN AKYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça öğretimi, öğretim yöntemleri, İlahiyat Fakültesi öğretim elemanları, Arabic teaching, teaching methods, instructors in the faculties of thelogy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
İlahiyat Fakültelerindeki Arapça öğretiminin temeli sayılabilecek hazırlık sınıflarında, nitelikli bir Arapça öğretiminin yapılabilmesi ancak öğretim sürecinin eğitim bilimlerinin verileri doğrultusunda planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi ile mümkün olabilmektedir. Arapça öğretimde kullanılan yöntemler, öğretim sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir.Öğretimin unsurları dikkate alınarak seçilen ve etkenlikle uygulanan yöntemler öğrenmeyi kolaylaştırır. Şartlara ve zamana uygun olmadan rastgele seçilen yöntemler ise; öğrenmeyi zorlaştırır ve öğretimin başarısını düşürür. Dolayısıyla başarılı bir Arapça öğretimi, büyük ölçüde şartlara göre belirlenen ve kullanılan yöntemlere bağlıdır.Bu araştırmada, İlahiyat Fakülteleri hazırlık sınıflarındaki Arapça öğretiminde hangi yöntemlerin kullanıldığı tespit edilmeye çalışılmıştır.Öğretim yöntemleri, öncelikle öğretimin hedefleri dikkate alınarak belirlenmelidir. Ancak araştırmaya katılan öğretim elemanları, Arapça öğretiminde kullandıkları yöntemleri daha çok ders kitaplarına ve konuya göre belirlediklerini ifade etmişlerdir. Bu durum, öğretim elemanlarının konu merkezli bir anlayışa sahip olduklarını göstermektedir.Elde edilen verilere göre, Arapça öğretiminde en çok kullanılan yöntemlerin anlatım ve soru-cevap olduğu, yöntem çeşitliliğine gidilmediği görülmektedir. Öğretim elemanlarının en çok kullandıkları teknik ise, öğrenci anlatımıdır. Ayrıca öğretim elemanları kullandıkları yöntemlerin gücünü attıracak, kalıcı ve anlamlı öğrenmeler sağlayacak araç-gereç ve materyalleri yeterince kullanmamaktadır. Öğretim elemanlarının en çok tercih ettikleri araç- gerecin ise, ders kitapları olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Preparatory classes in the faculties of theology can be considered to be the foundation of Arabic teaching. Qualified teaching in these classes can be possible with planning, practising and evaluating the teaching process by the help of the data of educational sciences. The methods used in Arabic teaching are one of the most important points that should be taken into consideration.Methods selected by taking into consideration of teaching elements and actively applied make learning easier. On the other hand, methods selected at random and are not consistent with the conditions and time make learning difficult and reduce the success of teaching. Therefore, successful Arabic teaching largely depends on the methods that are selected and used considering the conditions.In this research, it has been tried to find out which methods are used in Arabic teaching in preparatory classes of the faculties of theology.Teaching methods must be primarily selected by considering the objectives of teaching. However, the instructors participated in the survey have explained that they select the methods in Arabic teaching regarding text books and subject mostly. This shows that the instructors have a subject- centered understanding.According to the data obtained, the most widely used methods in Arabic teaching are method of expression and question- answer method. There is no variety of methods. The most commonly used technique by instructors is student expression. In addition, instructors do not use enough materials and equipments to increase the effect of methods they use and to ensure lasting and meaningful learning. Consequently, instructors mostly prefer text books as an equipment.