Abdülhak Şinasi Hisar'dan Oğuz Atay'a Türk romanında şizofren tipler: 1941-1975
Between the years 1941-1975 Turkish novel published schizophren types
- Tez No: 321971
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat Psikolojisi, Şizofreni, Psikanaliz, Türk Romanı, Modernizm ve Postmodernizm, Literature and psychology, schizophrenia, psychoanalysis, Turkish novel, modernism and postmodernism
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
İnsan davranışlarını anlayabilmek ve insanı tanıyabilmek için kullanılan psikanalizm, edebî eserlere de yeni bir bakış açısı ile yaklaşma imkânı sunmuştur. Edebiyat ve psikoloji bilimlerinin ortak çalışma alanları psikanalitik eleştiri yönteminde birleştirilmiştir. Psikanalitik eleştiri, modern psikolojinin veri ve imkânlarından yaralanarak edebî eserleri çözümleme yöntemidir. Bu eleştiri yöntemi özellikle roman kişilerinin psikolojilerini çözümleme noktasında farklı bakış açıları kazandırmıştır. Modernist romanların en dikkat çekici özelliklerinden biri bunalımlı aydın bireyleri anlatmasıdır. Bu kurgusal karakterlerin bunalımları birçok yönden şizofren özellikler gösterir.Bu çalışmada 1941- 1975 yılları arasında yayımlanan Türk romanlarının şizofren tipleri incelenmiştir. Bu tiplerin benlik algıları, rüyaları, obsesif davranışları, paranoyaları, halüsinasyonları, hezeyanları, yalnızlıkları, yabancılaşmaları ve intiharları şizofreninin seyri ışığında tahlil edilmiştir. Roman karakterlerinin ruhsal yapısı çoğu kez eserlerin teknik öğeleri ile üslubunu belirleyici bir rol oynamıştır. Bu sebeple, incelenen romanların bu özellikleri de tahlil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Understanding human behavior, and people used to identify literary works as well as psychoanalysis, also look at opportunities with a new perspective. Literature and psychology are psychoanalytic criticism method of collaborative workspaces. Psychoanalytic review, analyze data and lack of to benefit literary works of modern psychology. This review method is especially novel analysis on psycholojy different perspektives at the point of contacts. One of the most remarkable features of Modernist novels was depressed individuals enlightened. This shows the schizophrenic fictional characters've many ways features.This study was published between the years 1941-1975 Turkish novels in the schizophrenic are explored. Self perceptions, dreams, obsessive behaviors, paranoids, solıtudes, alienations and finding the cause of these hallucinations, from schizophrenia has been the light of course of the assay. Novel characters with mental structure is often a defining role in the tone and the technical items. For this reason, have been inspected novels this features assay.