Prof. Dr. Oktay Aslanapa'nın hayatı, eserleri ve Türk sanatına katkıları
Proffoser. Oktay Aslanapa's life, works and Turkish art contributions
- Tez No: 321988
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELİL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Sanat Tarihi, Biography, Art History
- Anahtar Kelimeler: Türk Sanatı, Oktay Aslanapa, Sanat Tarihi, Eser, Kazı
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'nin ilk sanat tarihçilerinden Oktay Aslanapa'nın hayatı ve Türk sanatındaki çalışmaları hakkında düzenli ve toplu bir bilgi vermektir. Bunun için Aslanapa'nın hayatı anlatılmış, bibliyografyası yeniden düzenlenmiş, yayınları incelenmiş, yapmış olduğu çalışmalar değerlendirilmiştir.Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Oktay Aslanapa'nın hayatı anlatılmıştır. İkinci bölümde Aslanapa'nın yeni bir bibliyografyası oluşturulmuştur. Hazırlanan bibliyografyasında Oktay Aslanapa'nın kitaplarına ve makalelerine yer verilmiş ve çalışma yöntemi ortaya çıkarılmıştır. Üçüncü bölümde, Aslanapa'nın Türk sanatı ile ilgili yurt içinde ve yurt dışındaki faaliyetlerine, kazı çalışmalarına, yaptırdığı doktora tezlerine yer verilerek, Sanat Tarihi ile ilgili görüşleri ve getirdiği yenilikler üzerinde durulmuştur. Çalışma sonunda Aslanapa'nın hayatı, yayınları ve çalışmaları değerlendirilip sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is provide a systematic and organized information about Turkish art and Oktay Aslanpa?s life who is the first art historaian. Therefore, Aslanapa?s life has been explained and his new bibliography has been prepared, his publications have been investigated and his works evaluated.The thesis is consisted of three parts. In the first part there is a description about Aslanpa?s life. In the second part a new bibliography has been formed. Aslanapa?s boks and articles which is given with a method have been determined. In the thee part Aslanap?s thoughts and the innovation he provided have been emphasized including his domestic and foreing activities,excavated work and the doctoral thesis he made done.In the end of the thesis there is an assessment about Aslanapa?s life, his brocast and works.Keyword: Turkish Art, Oktay Aslanapa, History of Art, Monuments, Excavation.