Cumhuriyet Dönemi Türk sanat tarihçiliğinde Alman ve Avusturyalı araştırmacılar
German and Austrian researchers in Turkish art historiography of the Republican Period
- Tez No: 713230
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ŞEVKİ DUYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sanat Tarihi, Education and Training, Art History
- Anahtar Kelimeler: Ernst Diez, Katharina Otto-Dorn, Sanat Tarihi, Cumhuriyet Dönemi, Almanya, Avusturya, Ernst Diez, Katharina Otto-Dorn, Art History, Republic Period, Germany, Austria
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada, Cumhuriyet Dönemi Türk Sanat tarihçiliğinde Alman ve Avusturyalı araştırmacılar hakkında bilgi verilmiştir. Bunun için öncelikle 1923 ve 1960 yıllarında siyasi ve sosyal durumu, Dünya'da ve Türkiye'de sanat tarihinin gelişimi, 1923-1960 yılları arasında sanat tarihi kuramının gelişimi, sanat tarihi yazımı ve sanat tarihi kuramına etkisi, Cumhuriyet dönemi Türk sanat tarihçiliğinde Türkiye'ye gelmiş Alman ve Avusturyalı araştırmacılar ve eserleri araştırılarak, Cumhuriyet dönemi Türk sanat tarihçiliğine katkıları hakkında bilgi verilmiştir. Yapılan bu çalışmalar sırasında, literatür tarama yöntemi kullanılmıştır. Yapılan literatür taramasında çok az sayıda belgeye ulaşılmıştır. Yurt dışından birçok kaynak taranmış ve sanat tarihçilerimize ait olan belgeler kullanılmıştır. Yapılan araştırmalarda Türkiye'de sanat tarihi eğitiminin; Fransa, Almanya ve İngiltere'nin etkisinde geliştiği bilinmektedir. Özellikle İstanbul Üniversitesi'nin kurulumunda yabancı profesörlerden yararlanılmıştır. Atatürk'ün isteğiyle 1933 yılında Darülfünun ismi İstanbul Üniversitesi olmuştur ve Edebiyat Fakültesinde Arkeoloji bölümü kurulmuştur. Daha sonra 1943 yılında Viyana Üniversitesinden gelen Prof. Dr. Ernst Diez İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Oktay Aslanapa ile birlikte“Sanat Tarihi”kürsüsünü kurmuştur. O günden sonra sanat tarihi eğitimi ilk defa ayrı bir ders olarak başlamıştır. 1954 yılında Ankara Üniversitesinden gelen davet üzerine ikinci kez Türkiye'ye gelen Katharina Otto-Dorn, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde, Sanat Tarihi ve Türk Sanatı Kürsüsünü kurmuştur. Böylece Türkiye'de sanat tarihinin bilim dalı olarak gelişimini Cumhuriyet döneminde gerçekleştiğini görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this research, information about German and Austrian researchers in Turkish Art historiography of the Republican Period is given. In order to do this, the political and social situation between 1923-1960, the development of art history in the world and in Turkey, the development of art history concept between 1923-1960, writing art history and its effect to art history concept, German and Austrian researchers who came to Turkey in the Republican period and their works were researched and information was given about their contributions to Turkish art historiography in the Republican period. Literature review method was used during the study. A very small number of documents have been reached in the literature review. Many sources from abroad have been scanned and documents from our art historians have been used. In the researches conducted, it is known that art history education in Turkey has developed under the influence of France, Germany and England. In particular, foreign professors support was taken in the foundation of Istanbul University. The name of Darulfunun became Istanbul University in 1933 with the request of Ataturk, and the Department of Archaeology was established at the Faculty of Letters. Later, in 1943, Prof. Dr. Ernst Diez founded the“Art History”chair together with Oktay Aslanapa at the Faculty of Literature at Istanbul University. Since then, art history education has started as a separate course for the first time. Katharina Otto-Dorn came to Turkey for the second time in 1954 upon an invitation from Ankara University and established the Chair of Art History and Turkish Art at the Faculty of Language and History Geography of Ankara University. Thus, we see that the development of art history as a branch of science in Turkey took place during the Republican period.