Türkiye için beden eğitimi öğretmen eğitimi standartlarının oluşturulması
Creating initial physical education teacher education standards for Turkey
- Tez No: 322039
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAĞLAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi öğretmen eğitimi, standart geliştirme, Physical Education Teacher Training, Standard development
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Teknolojik gelişime bağlı olarak eğitim de dahil olmak üzere bir çok alanda hızlı bir değişim yaşanmaktadır. Bu hızlı değişim sürecine ayak uydurmaya çalışan ülkeler toplumsal sistemlerini değişen ve gelişen şartlara göre yeniden düzenleme ihtiyacı içine girmişlerdir. Toplumsal sistemlerin değişimi ise eğitim aracılığı ile olduğundan öncelikle eğitim sistemlerinin değişimi zorunlu hale gelmiştir. Böylece eğitim evrensel, alınan bilgiler ise her ülkede geçerli ve tanınır olmuştur. Bu değişimin temel belirleyicilerinden birisi öğretmenlerdir. Nitelikli bir eğitimin temel koşulu nitelikli öğretmenler yetiştirmeye bağlıdır. Öğretmen eğitiminde istenilen niteliğin sağlanması da öğretmen yetiştiren kurumların kalitesine ve öğretmen yetiştiren programların niteliğine bağlıdır. Öğretmenlerin eğitiminde kalite güvencesini sağlamak daha geniş bağlamda yükseköğretimin geliştirilmesi ve Bologna Süreci'nin takip edilmesini de kolaylaştıracaktır. Bu bağlamda araştırma, Türkiye için beden eğitimi öğretmen eğitimi standartlarının oluşturulması amacıyla yapılmıştır. Beden eğitimi öğretmen eğitimi standartları (BEÖE) ve bu standartlar altında yer alacak performans göstergeleri öğretmenlik meslek bilgisi (ÖMB) alanı ve özel alan bilgisi (ÖAB) alanı olmak üzere iki başlık altında oluşturulmuştur.Tekil tarama modelinde gerçekleştirilen araştırmanın çalışma grubunu her bir standart alanının gerektirdiği uzmanlık alanına göre üniversitelerin ilgili bölümlerinde görev yapmakta olan en az doktora seviyesinde eğitimini tamamlamış toplam 50 uzman oluşturmaktadır. Veriler, ÖMB ve ÖAB için oluşturulan standartların, bu standartlara ait açıklamaların ve standartlara ait performans göstergelerinin uygunluğu, değiştirilmesi ya da çıkartılması gereken ifadelerin olup olmadığına yönelik görüşlerini almak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan ve iki uzman tarafından anlaşılırlığı incelenen kapalı ve açık uçlu sorular içeren anketler aracılığı ile toplanmıştır.Toplanan verilerin çözümlenmesinde frekans hesaplamalarından yararlanılmıştır. Görüş birliği/görüş ayrılığı açısından incelenen verilere göre standart başlıkları ve bu standartlara ait performans göstergeleri için ayrıntılı bir çalışma yapılarak gerekli bulunan durumlarda çıkartma ya da düzeltmeler yapılmıştır. Araştırma sonucunda Türkiye için BEÖE standartları ÖMB standartları ve ÖAB standartları olmak üzere iki başlık altında oluşturulmuştur. ÖMB standart alanına ait dokuz standart başlığının altında 145 performans göstergesi; ÖAB standart alanına ait iki standart başlığının altında ise 45 performans göstergesi yer almaktadır. Oluşturulan standart başlıkları şu şekildedir:A-Beden eğitimi öğretmen eğitimi öğretmenlik meslek bilgisi alanı standartlarıS.1.Beden Eğitimi Dersini PlanlamaS.2.Beden Eğitimi Dersi Öğretme-Öğrenme Sürecini GerçekleştirmeS.3.Ölçme ve DeğerlendirmeS.4. Öğrenciyi TanımaS.5. İşbirliği YapmaS.6. Mesleki GelişimS.7. Sınıf Yönetimi ve LiderlikS.8. İletişim BecerisiS.9. Teknoloji KullanımıB-Beden eğitimi öğretmen eğitimi özel alan bilgisi alanı standartlarıS.1.İçerik BilgisiS.2.Yaşam Boyu Spor Kültürünü KazandırmaBeden eğitimi öğretmen eğitiminde standart geliştirme çalışmaları anlamında büyük bir boşluğu doldurduğu düşünülen bu araştırmada ulaşılan sonuçlar bağlamında öğretmen yetiştiren kurumların öğretmen eğitiminde standart geliştirme çalışmalarına gereken önemi vermediği gözlenmiştir. Beden eğitimi öğretmeni yetiştiren eğitim programlarının öğretmen adaylarına bu standartları kazandıracak şekilde yeniden yapılandırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
There is constant development in many fields including education due to technological developments. The countries which are trying to adapt themselves to this fast development and change process are in need to revise their social systems in accordance with developing and changing conditions. It is education which makes change possible for social systems; therefore, primarily change in educational systems is obligatory. This has made education global, and information valid and recognized in each country. Teachers are one of the determinants of this change and for this reason, training qualified teachers results in qualified education. Training qualified teachers depends on the quality of teacher training faculties and programmes. Assuring quality in teacher training will lead to developments in higer education and it will be easier to follow Bologna Process. Therefore, creating physical education teacher training standards for Turkey makes the subject of this study. Physical Education Teacher Training Standards and performance indicators under these standards are shown under two titles, one of which is professional teaching knowledge and the other is private content knowledge.This study is based on single screening model and the sampling of the study consisted of 50 experts, who have completed at least their PhD and who are working at related departments at universities. In this study, the data has been collected via questionnaires which consisted of close and open ended questions and were prepared by the researcher. The aim of the researcher was to see the views on standards for professional teaching knowledge and private content knowledge, explanations for the standards and relevancy of performance indicators for these standards- whether there are statements to be changed or removed- and the comprehensibility of the questionnaires were examined by two experts.Frequency measures have been used to analyze the data. A detailed study has been done for standard titles and performance indicators for these standards in terms of agreement and disagreement and some have been changed or removed when necessary. Finally, Physical Education Teacher Education (PETE) Standards are shown under two titles, one of which is professional teaching knowledge and the other is private content knowledge.There are 145 performance indicators under nine standards titles in professional teaching knowledge standard field and there are 45 performance indicators under two standards titles in private content knowledge field. Standard titles are as follows:A-PETE Professional Teaching Knowledge Field StandardsS.1. Planning Physical Education CourseS.2. Physical Education Course Teaching-Learning ProcessS.3. Measurement And EvaluationS.4. Getting Familiar With The StudentS.5. CooperationS.6. Professional DevelopmentS.7. Classroom Management And LeadershipS.8. Communication AbilityS.9. Use Of TechnologyB-PETE Private Content Knowledge Field StandardsS.1. Content KnowledgeS.2. Gaining Lifelong Sport CultureThe results of this study, which has filled a big gap in physical education teacher training standards, indicate that teacher training faculties do not pay much attention to developing standards in teacher training. It is suggested that faculties that train physical education teachers should be reconstructed so that teacher candidates will be able to gain the above mentioned standards.