Cabri yazılımı ile 7. sınıf öğrencilerinin çokgenleri tanımlama, oluşturma ve sınıflama becerilerinin gelişiminin incelenmesi
The examination of describing, building and classifying skills of 7th grade students with polygons using Cabri geometry software
- Tez No: 322038
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUBA ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Geometri, Dinamik Geometri, Çokgenler, Çokgenleri Sınıflama, Geometrik Oluşum, Geometry, Dynamic Geometry, Polygons, Classification of Polygons, Geometrical Building
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Araştırmanın amacı, dinamik geometri yazılımı olan Cabri Geometri II Plus yazılımının geometri dersinde 7. sınıf öğrencilerinin çokgenleri oluşturma, tanımlama ve sınıflama becerilerinin gelişimini incelemektir.Araştırmada nitel ve nicel araştırma yöntemleri araştırmanın amaçlarına ve odak noktasına uygun olacak biçimde birlikte kullanılmış ve araştırma bir karma yöntem araştırması (mixed method research) olarak desenlenmiştir. Araştırmanın örneklemini 2012-2013 eğitim öğretim yılında Eskişehir ili Merkez `deki Emine Cahide Karaali Orta Okulu 7/A sınıfı olarak belirlenmiştir ve 11 kız, 10 erkek öğrenciden oluşan toplam 21 öğrenci oluşturmaktadır. Ayrıca araştırmada nitel veri kaynağı olarak 7/A sınıfından görüşme yapılmak üzere 4 öğrenci seçilmiştir.Veri toplama araçları Çokgen Algılama ve Sınıflama Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen Cabri Geometri Çalışma Sayfaları kullanılmıştır. Nicel veriler IBM SPSS Statistics 20 ile analiz edilmiştir. Veri analizinde, varyans analizi, korelasyon, aritmetik ortalama, standart sapma, frekans, yüzdelik değerler, T-testi ve Wilcoxon testi kullanılmıştır. Ayrıca Görüşmeler yoluyla elde edilen nitel verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz yapılmıştır.Sonuç olarak, nicel veriler incelendiğinde Cabri Geometri uygulamalarının sonucunda anlamlı bir gelişme gözlenmiştir. Cinsiyet faktörüne göre anlamlı bir fark yoktur. Görüşmelerde elde edilen veriler 5 farklı temada kodlanmıştır. Oluşum kavramı üzerinde yapılan çalışmalarda yanlış oluşumların şekiller hakkında yanlış genellemelere neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Uygulamalar sonucunda çokgenler arasındaki hiyerarşik ilişkilerin doğru bir şekilde ifade edildiği görülmüştür. Katılımcılar uygulama sonrasında çokgenleri kendi cümleleriyle ifade etme konusunda başarılı olmuşlardır. Ayrıca hem geometri hem de yazılım hakkında önbilgilere sahip olan öğrencilerin daha başarılı oldukları görülmüştür.Araştırmadan elde edilen sonuçların, dinamik geometri yazılımları veya çokgenlerde tanımlama ve sınıflama becerileri üzerine yapılacak araştırmalara katkıda bulunacağı, bununla birlikte eğitimcilere çokgenlerin öğretimi konusunda yarar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim is to identify the effect of developing skills of description and classification of polygons with Cabri II Plus Geometry Software.Both qualitative and quantitative research approaches were considered in the study. This work is designed as a mixed method research. This research included 21 seventh grade students in total and as qualitative aspect of work we researched on 4 of those 21 seventh grade student. 11 of them are girls and 10 of them are boys. We realized this research at Emine Cahide Karaali Secondary School in the educational year of 2012 ? 2013.Data gathering tools are `?Polygons Perception and Calassification Test?? and the papers that were desinged by the researcher. Research was obtained through using IBM SPSS Statistics 20. The data was analyzed using analysis of variance, correlation, arithmatic mean, standart deviation, frequencies, percentages, T-test and Wilcoxon test. İn addition, qualitative data was analysed with descriptive analyse.As a conclusion, when the qualitative data is examined, there was an observation on meaningful improvement about Cabri Geometry. There was no reasonable differance according to sex variation. The input gathered from the interviews was categorized in five different themes. It was concluded that misoccurances resulted in wrong generalizations. We observed that as a result of applications, the hierarchical relations between polygons was indicated. Participants were successful to express polygons with their own sentences after this process. It was obvious that the students who have the pre-informations about both the software and geometry was a lot more successful.It is considered that the results of the research are going to contribute to other researches on description and classification of Dynamic Geometry Software of polygons and also, it is going to be efficiant to teach polygons for educators.