A political economic explanation of the contemporary Turkish foreign policy: The case of contemporary Turkish- Russian relations
Çağdaş Türk dış politikasının politik ekonomik değerlendirmesi: Çağdaş Türk-Rus ekonomik ilişkileri örneği
  1. Tez No: 322140
  2. Yazar: ELİF SARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET ALİ TUĞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Son dönem Türk dış politikası, Türk-Rus ekonomik ilişkileri, ekonomik bağımlılık, Türk dış politikasının ekonomi politiği, Contemporary Turkish foreign policy, Turkish-Russian economic relations, economic interdependence, political economy of Turkish foreign policy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez, Çağdaş Türk dış politikasındaki dönüşümü politik ekonomik açıdan incelemeyi amaçlamaktadır. Türkiye'nin son yıllarda dış ilişkilerinde izlediği aktif politika anlayışını analiz edebilmek için, son dönem dış ilişkilerin belli bir teorik çerçeveye dayandırılarak ele alınması gerekmektedir. Bu nedenle, bu çalışmada son dönem Türk dış politikasındaki dönüşümün arkasındaki ekonomik nedenleri değerlendirmek üzere karşılıklı bağımlılık teorisine, teorinin analitik konseptine ve karakteristik özelliklerine başvurulmuştur. Teorik arka planın oluşturulmasının ardından, teorinin önerdiği analitik konseptin ve özelliklerin Türkiye'nin dış ilişkilerine yansımasını değerlendirebilmek üzere çağdaş Türk-Rus ilişkileri vaka çalışması olarak seçilmiş ve bu bağlamda iki ülke arasındaki ticaret ilişkileri, enerji ilişkileri, yatırım ve turizm alanındaki ikili ilişkiler incelenmiştir. Ortaya çıkan bilgiler ışığında, Türkiye'nin batılı kaplar arasında yer almayan Rusya Federasyonu ile her gecen gün hızla gelişen ilişkilerinin arkasında karar alıcıların göz önünde bulundurmak zorunda oldukları ekonomik faktörlerin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to study contemporary Turkish foreign policy transformation from a political economic perspective. In order to suggest a political economic explanation to contemporary foreign policy activism of Turkey, one needs to analyze the features of the recent activities in foreign affairs within a theoretical framework. For this reason, this thesis focuses on the complex interdependence theory, and aims to apply its analytic concept and characteristics for understanding the economic sources behind changing foreign policy behavior of Turkey. The contemporary Turkish-Russian economic relation is picked as a case of study In order to project theoretical base to Turkey?s recent foreign relation. In this sense, the contemporary Turkish-Russian economic relations, in particular bilateral trade relations, energy relations, investment and tourism sector are analyzed in the lights of economic interdependence with reference to the concept of vulnerability and sensitivity, the role of multiple channels and informal ties. It is concluded that Turkey?s increasing relations with Russia as a non-Western county, are driven by economic consideration.