'Kısas-ı Kur'ân (1a-84b varaklar arası) (İnceleme-metin-dizin)'
'The stories of Qur'an (1a-84b between leaves) (Review-text-index)'
  1. Tez No: 322304
  2. Yazar: HİDAYET KURUOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADİ H. NAKİBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Kur'ân Kıssaları, Kısas-ı Kur'ân, Old Anatolian Turkish, Kısas-ı Kur?an, The Stories of Quran
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
Batı Türkçesinin ilk döneminin adı olan Eski Anadolu Türkçesi 13. yüzyılda başlar ve 16. yüzyıl başlarına kadar devam eder. Eski Anadolu Türkçesi ile ilgili günümüzde birçok çalışma yapılmıştır. Ancak her yeni çalışma dönemin kültürüne, tespit edilen dil özelliklerine ve kelime hazinesine katkı yapması bakımından önemlidir.Dönemin söz varlığının çıkarılması ve dil özelliklerinin tespiti için metin çalışmaları derin bir önem arz etmektedir. Bu çalışmada Kısas-ı Kur'ân isimli EAT ile yazılmış bir metin incelenmiştir. Bu çalışma Giriş, İnceleme, Sonuç,Metin ve Dizin olmak üzere beş bölümden meydana gelmektedir.Giriş bölümünde Kısas-ı Kur'ân' ın yazarı, konusu, dili, yazılış tarihi hakkında bilgi verildi. İnceleme bölümünde metnin dil bilgisi özellikleri tespit edildi. Sonuç bölümünde tezin değerlendirmesi yapılmıştır. Sonuç bölümünde tez hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. Metin bölümünde Kısas-ı KurÀn' ın traskripsiyonu yapılmıştır. Dizin bölümünde ise metinde geçen kelimelerin hangi varak hangi satırda olduğu verilmiştir. Ayrıca bu kelimelerin anlamı da yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
Old Anatolian Turkish, the name of the first era of Western Turkish, commenced in 13. Century and continued until the beginning of 16. century. There have been many studies on Old Anatolia Turkish nowadays. However each study done on it is of great importance since they contribute to the culture, language properties detected and vocabulary of the period.To recover word treasure and detect the language properties, text studies are of very importance. In this study, a text called Kısas-ı Kur?Àn (the stories of Quran) has been examined. The study consists of five chapters, namely, introduction, examination, conclusion, text, index.In the chapter `Introduction? was given knowledge about the Kısas-ı Quran?s author, subject matter, language, date of being written. In the examination, grammar properties of the text was detected and evaluated. Assesment has been done conclusion of the thesis. In the text, transcription of Kısas-ı Kur?Àn (the stories of Quran) has been done. In the index, the page and line numbers of the words in the text are given.