Personel güçlendirmenin örgütsel vatandaşlık davranışı ve işten ayrılma niyetine etkisi üzerine bir araştırma
Examining the effect of empowerment on organizational citizenship behaviour and intent to ouit
- Tez No: 322305
- Danışmanlar: PROF. DR. SELEN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hastane, Hastane Çalışanları, Personel Güçlendirme, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, İşten Ayrılma Niyeti, Hospital, Hospital Staff, Empowerment, Organizational Citizenship Behaviour, Intention of Leaving Job
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Hızla gelişen teknoloji, yükselen küreselleşme hareketi, müşteri beklentilerinin artması, rekabetin hız kazanması ve değişen personel yapısı gibi nedenlerden dolayı çağdaş yönetim uygulamalarına ihtiyaç duyulmaktadırlar. Çünkü geleneksel yönetim teknikleri yetersiz kalmaktadır. Örgütler personelini eğiterek, katılımlarını sağlayarak ve sorumluluk almaya teşvik ederek, insan faktörünü ön plana çıkarmaya çalışmaktadırlar. Bu nokta da güçlendirme kavramı ortaya çıkmaktadır. Bu araştırmanın amacı; Sağlık sektöründe uygulama alanı bulan personel güçlendirmenin örgütsel vatandaşlık davranışı ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Çalışmanın teorik kısmında; Personel Güçlendirme, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve İşten Ayrılma Niyeti kavramları detaylı bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın analiz kısmında; teorik kısımda verilen bilgileri sınamak amacıyla Denizli'de faaliyet gösteren 5 Özel Hastanenin personeli üzerinde anket yöntemi kullanılarak araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda elde edilen bilgiler doğrultusunda, hastane personeli üzerinde personel güçlendirmenin örgütsel vatandaşlık davranışı ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi tespit edilmeye çalışılmış ve sonuçlara ilişkin değerlendirmeler yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Modern management applications are needed because of the fast developing technology, rising global movement, the increase in the customer expectations, increasing rivalry and the changes in the staff structure. Traditional management techniques are insufficient in nowadays conditions. In the modern management applications the staff consider himself as a part of the organization. The organization itself helps this idea to come true. The organizations try to bring forefront the human factor by training the staff, encourage them take part and responsibility in the management. The organization has to carry out these in order to save its mission and reach its vision. At this point the ?empowerment? concept arises. The aim of this study is to bring forefront the the organizational citizenship behaviour of staff empowerment and the intention of leaving job, that has been applied in health sector. In the theorical part of the study the following concepts are tried to explained: Empowerment, Organizational Citizenship Behaviour and the Intention of Leaving Job. In the analysis part of the study, in order to check out the information which is given in the theorical part, a questionary research has been unduded using the staff in 5 private hospitals in Denizli. According to the finding soft the stıdy, the effect of empowerment on organizational citizenship behaviour and the intention of leaving job has been shown and some evaluations are carrjed out about the solutios.