Türkiye'nin yenilenebilir enerji politikaları
Renewable energy policies in Turkey
- Tez No: 322308
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Kamu Yönetimi, Energy, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Enerji ihtiyacı, Çevre Kirlilikleri, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Enerji Politikaları, Energy Demand, Environmental Contaminants, Renewable Energy Sources, Energy Policies
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Hayatımızı kolaylaştıran birçok aletin çalışmasını, makinelerin hareket etmesini sağlayan güç enerjidir. Kullanırken hiç farkında olmadığımız, çok kolay ve hızlı bir şekilde tükettiğimiz enerjinin üretimi, oldukça güç ve birçok aşama gerektiren zahmetli bir iştir. Enerji üretebilmek için devletler oldukça yüksek maliyetler ödemektedirler. Türkiye'de de ithal edilen enerji hammaddelerine ödenen maliyetler bütçede önemli yer tutmaktadır. Sanayi devriminden itibaren enerji ihtiyacının karşılanmasında, petrol, kömür ve doğal gaz ağırlıklı olarak kullanılmış ve günümüzde de kullanılmaya devam etmektedir. Enerji ihtiyacının karşılanmasında kullanılan fosil kökenli kaynaklar, çevrede önemli değişikliklere neden olarak; toprak, su ve hava kirlilikleri oluşturmuştur. Bu kirlilikler sonucunda; doğal dengede bozulma görülmüş, iklimde değişikler gözlenmiş, Dünya'nın normal sıcaklığı yükselmeye başlamıştır. Eğer gerekli önlemler alınmaz ise sıcaklık artışı sürecek, iklim şartlarında başlayan değişiklikler artarak devam edecektir. Dolayısıyla Dünya'da yaşanabilir yerler giderek azalmaya başlayacaktır. Bu çalışmada, modern toplumun devamı için enerjinin gerekli olduğu, gelişen teknoloji ve artan nüfus ile birlikte enerji ihtiyacının artarak devam edeceği belirtilmektedir. Enerji ihtiyacının karşılanmasında günümüzde ağırlıklı olarak kullanılan fosil kökenli yakıtlar yerine, çevreye zarar vermeyen, küresel ısınma ve iklim değişikliğine sebep olmayan, çevre ile dost enerji kaynakları olan yenilenebilir enerji kaynaklarının (güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik, hidrojen ve deniz kökenli enerji kaynakları) kullanımının artırılması gerektiği belirtilmektedir. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarının Dünya'da ve Türkiye'deki potansiyeli, kullanım durumu, bu enerji kaynaklarının kullanımının olumlu ve olumsuz yönlerinden bahsedilmektedir.
Özet (Çeviri)
Energy is the power which moves the machine and helps for the operating of the useful tools in daily life. The production of the energy which we are unaware of while consuming fast and easily, is rather difficult and laborious task which requires many steps. In order to produce energy, governments pay very high costs. Imported energy raw material costs in Turkey have an important role in the budget. Since the industrial revolution, oil, coal and natural gas have been mainly used and continue to be used today for the supply of energy. Conventional fossil-based resources which are used to meet energy needs, have caused significant changes in environment, and have made soil, water and air pollution. As a result of these contaminants, distortion has been seen in natural equilibrium, some changes have been realized in climate, and avarage temperature has started to rise in the world. If necessary measures aren?t taken, changes in climate conditions will continue increasingly.Therefore, livable places in the world will start to decrease. In this study, it is stated that more energy is required for the needs of modern society after advancing technology and increasing population. And it is indicated in this study, as a response to the energy needs, instead of fossil fuels, it is necessary to increase the usage of environment friendly and renewable energy sources (solar, wind, biomass, geothermal, hydroelectric, hydrogen, and marine-based energy sources) which do not harm the environment, and do not cause global warming and climate change. In addition, the study is about the potential renewable energy sources in Turkey and in the world, and using circumstances and positive and negative aspects of using these energy sources.