Yeşilhisar ilçesinin beşeri ve ekonomik coğrafyası
Human and economic geography of Yeşilhisar town
- Tez No: 322328
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TIRAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Yeşilhisar, Nüfus, Yerleşme, Ekonomi, Turizm, Yeşilhisar, Population, Location, Economy, Tourism
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Araştırma konumuzu oluşturan Yeşilhisar İlçesi İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak Bölümünde, Kayseri ili sınırları içerisinde yer almaktadır. İdari bakımdan Kayseri iline bağlı olan Yeşilhisar, il merkezinin güneybatısında ve il merkezine 67 km uzaklıktadır. İlçenin idari alanı yaklaşık 89303 hektar kadardır. İlçenin Kuzeybatısından başlayarak batı ve güneybatısını plato sahası ve bu saha üzerinde yer alan tepelik alanlar kaplamaktadır. İlçenin batısında ise Develi Ovası ve Yay gölü bulunmaktadır. İlçede, İç Anadolu Bölgesi'nde görülen karasal iklim hâkimdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Yeşilhisar ilçesinde idari bakımdan 1 ilçe merkezi görevi üstlenmiş kasaba ve 21 köy yerleşmesi bulunmaktadır. 2010 yılı itibariyle 16950 olan ilçe toplam nüfusunun % 53'ü ilçe merkezliğini üstlenmiş kasaba yerleşmesinde, % 47'si ise köylerde yaşamaktadır. İlçede fiziki coğrafya şartlarına bağlı olarak ürün çeşitliliği olmakla birlikte genel olarak tahıllar ve bazı endüstri bitkileri üzerine yoğunlaşmıştır. Toplam 41153 hektar tarım sahasının % 42,38'inde (12270 hektar) tahıl tarımı, % 32,03'ünde (9650 hektar) endüstri bitkileri tarımı, % 21,14'ünde (6370 hektar) yem bitkileri tarımı % 3,32'sinde (1000 hektar) bakliyat tarımı yapılırken % 1,13'ünde (339 hektar) ise sebze tarımı yapılmaktadır. Araştırma sahası turizm açısından zengin değerlere sahip olmasına rağmen, bu turizm değerlerinden yeteri kadar yararlanamamaktadır. Turizm amaçlı değerlerden en önemlileri Sultan Sazlığı Milli Parkı ve Soğanlı vadisinde yer alan peribacaları ve kaya kiliseleridir. Yeşilhisar ilçesi ulaşım açısından iyi sayılabilecek bir konumdadır, Kayseri-Niğde karayolu (E-23) ile demiryolu ilçenin içinden geçmektedir. İlçe ticaretinin daha çok Kayseri ile yapmaktadır. Ayrıca ilçede büyük ölçekli sanayi tesisleri bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The town Yeşilhisar, which is our research subject, is located in Eastern Anatolia, in the Central Anatolia Region Kızılırmak in Kayseri. Yeşilhisar, administratively dependent to Kayseri, is in the southwest of the city center and 67 km away from it.The administrative area of Yeşilhisar is about 89303 hectares. Starting from the northwest of the town, the west and southwest is covered by plateau area and hilly areas. Develi Plain and Yay Lake are located in the west part of the city. Continental climate, mostly seen in Central Anatolia Region, prevails in this city. Summers are hot and dry, and the winters are cold and snowy. In Yeşilhisar town, administratively, there are 1 town and 21 villages. In 2010 the total population is 16950 and 53% of the population lives in the places where there is town and 47% lives in villages. According to the physical geographical conditions, product types are generally focused on grains and some industrial plants. In the 42.38% of the total 41153 hectares of agricultural area (12270 hectares) grains are being cultivated, in 32.03% (9650 hectares) industrial crops are being cultivated, in 21.14% (6370 hectares) forage crops are being cultivated, in 3.32% (1000 hectares) pulses are being cultivated and in 1.13% (339 hectares) vegetables are being cultivated. Although the town Yeşilhisar has rich touristic values, these valuese have not been evaluated well. The most important values for tourism are Sultan Sazlığı National Park, rock churches and Peribacaları which are located in Soğanlı valley. Yesilhisar town can be considered as good location in terms of transportation. Kayseri-Nigde highway (E-23) and the railway runs through the town. Trades of the town mostly done with Kayseri. Also, the town has no large-scale industrial facilities.