Türkiye'de din değiştirme üzerine yapılan çalışmaların sosyolojik analizi
A sociological analysis of the studies on religious conversion in Turkey
  1. Tez No: 322330
  2. Yazar: AYŞE KESEN KURÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ KİRMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din değiştirme, Modernleşme, Küreselleşme, Sekülerleşme, Çoğulculuk, Kimlik, Religious Conversion, Modernization, Globalization, Secularization, Pluralism, Identity
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Dinin varlığı kadar eski olan din değiştirme olgusu Avrupa ve Amerika'da son yüzyıl içerisinde bilimsel çalışmalara konu olmuştur. Ülkemizde henüz yeni denilebilecek bir şekilde farklı disiplinler tarafından ele alınan konu hala üzerinde çalışmayı gerektirecek bir haldedir. Din değiştirme konusu tarihçiler, dinler tarihçileri, din psikologları ve din sosyologları tarafından ele alınmıştır. Din değiştirme olgusu farklı disiplinlerin bir araya gelerek çalışmasını gerekli kılan interdisipliner bir konudur. Dünya ölçeğinde ortaya çıkan sekülerleşme, modernleşme, küreselleşme, hızlı iletişim ve ulaşımdaki etkilerin dini ve din değiştirmeleri etkilediğini, aynı zamanda dinin de bu oluşumları etkilemesi kaçınılmazdır. Türkiye'de din değiştirme üzerine yapılan çalışmaların sosyolojik analizini ele aldığımız bu çalışmada din değiştirmeyi etkileyen modernleşme, küreselleşme, sekülerleşme, çoğulculuk ve kimlik konuları ile din değiştirmeyi bir arada ele almanın olgunun anlaşılmasına faydası olacaktır. Din ekseninde de din değiştirme olgusu farklılıkları arz edeceği için İslam'ı tercihle Hıristiyanlığı tercih etmedeki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
A case of religious conversion as old as the existence of religion in Europe and America, during the last century has been the subject of scientific study. In our country, yet a new way may be termed the subject dealt with by different disciplines still need yo study on the state. The subject of religious conversion is discussed by historians, historians of religions, psychologists and sociologists of religion. A case of religious conversion which require the operation of different disciplines come together is a inter-disciplinary issue. Occurring worldwide, secularization, modernization, globalization, rapid communications and transportation impacts of religion in religion and religion conversion and these formations are inevitable affect. In Turkey, a sociologial analysis of studies on religious conversions in this study the modernization, globalization, secularization, pluralism and identity issues to deal with a combination of proselytism cases of differences will be useful for understanding of the phenomenon of the religious conversion. For supplying the differences in conversion of religion in the axis of religion differences similarities in preferring Islam and Christianity were tried to expose.