Din ve sekülerlik bağlamında eğlence kültürü: Gaziantep düğünleri örneği
Entertainment culture in the context of religion and secularity: The case of wedding ceremonies in Gaziantep
  1. Tez No: 322331
  2. Yazar: CUMA KONUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ KİRMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Religion, Folklore, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Dindarlık, Sekülerlik, Eğlence, Gaziantep, Düğün, Melezleşme, Religion, Spirituality, Secularity, Entertainment, Gaziantep, Wedding Ceremony, Hybridism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Din ve sekülerlik bağlamında eğlence kültürünü Gaziantep düğünleri kapsamında incelemeye çalıştığımız çalışmamızda elde ettiğimiz bulguları şu şekilde ifade edebiliriz: Düğün eğlencelerinde geleneksel toplumda dinin belirleyici rolü çok önemli yer tutmaktayken modernleşme süreci içerisinde sekülerleşmiş toplumlarda dinin düğün eğlencelerindeki belirleyici rolü etkisini kaybetmektedir. Fakat böyle olsa bile sekülerliğe direnen dindar insanlar bu tutum karşısında eğlencesiz düğünler tertip etmiş daha sonraları ise alternatif düğün eğlenceleri düzenlemeye başlanılmıştır. Günümüzde ise alternatif eğlencelerin yer aldığı dini düğün eğlenceleri daha popüler olmuş, hatta seküler düğünlerle benzeşmeye başlamıştır. Bu benzeşme beraberinde iç içe geçişler meydana getirerek melezleşmeye sebebiyet vermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we researched entertainment culture in context of religion and secularity upon wedding ceremonies in Gaziantep city, and the following findings have been determined: Religion has an important role on wedding ceremony of traditional society and during modernization period religion has lost its distinctive role on wedding celebration parties at secular societies. However, although the situation shows this way, religious people, who fighting with secularity, organized wedding ceremonies without celebration parties and then has begun to organize alternative wedding ceremonies. Today, religious wedding celebration parties, including alternative parties are more popular and even look like secular wedding ceremonies. This similarity causes hybridism by occurring fairs.