Mehmet Şerafeddin Yaltkaya'nın İçtimâi İlm-i Kelâm anlayışı
Mehmet Şerafeddin Yaltkaya?s Social Scientific Logos understanding
  1. Tez No: 322329
  2. Yazar: BÜNYAMİN ENGİZEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHAMİT SİNANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Yaltkaya, İctimai İlm-i Kelâm, Yeni İlm-i Kelâm, Kutsallık, Toplum, Örf ve adetler, Yaltkaya, Social Scientific Logos, New Scientific Logos, Divinity, Society, Manners and Customs
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Tarih sahnesinde her bir bilim dalının zamanla gelişmesi ve değişmesi söz konusu olmuştur. Kelâm ilmi de bu anlamda belli evrelerden geçmiş ve muhteva bakımından farklı zaman içinde farklı mekanlarda yeniden şekillenmiştir. Kelâm'ın ortaya çıkmasından günümüze kadar geçen zamanda İslam toplumları değişmiş, insanlar değişmiş aynı zamanda insanların kafa yapısında farklı eğilimler oluşmuş, düşünce yapısında da değişiklikler olmuştur. Geçmişte İslam inancına yönelik tehditler olduğu gibi 19. ve 20. yüzyıllarda da inançsızlık hastalığı daha da artmıştır. Bu durum karşısında İslam kelamcıları da zamanın düşünsel şartları doğrultusunda yenilik arayışlarına yönelmişlerdir.Batı'da tabiat bilimlerinde meydana gelen gelişmelere parelel olarak din bilimleri alanında da değişiklikler meydana gelmiştir. İşte 19. yüzyılın sonları ve 20. Yüzyılın ilk yarısında yaşayan M. Şerafeddin Yaltkaya'nın İctimai İlm-i Kelâm anlayışı da bu yenilik arayışının bir sonucudur.Tezimiz bir giriş ve dört bölümden oluşmaktadır.Giriş kısmında tezimizle ve araştırmamızla ilgili metodolojik bilgiler vererek Yaltkaya'yı kısaca tanıtmaya çalıştık.Birinci bölümde: Şerafeddin Yaltkaya'nın hayatı, resmi görevleri, ilmi şahsiyeti, eserleri, yaşadığı dönemdeki bazı dini sorunlar hakkında bilgiler verdik.İkinci bölümde: Şerafeddin Yaltkaya'nın yaşadığı 19. ve 20. Asırda Kelâm ilmi alanında meydana gelen gelişmeler ve bu dönemin önemli şahsiyetleri hakkında bilgiler verdik.Üçüncü bölümde: M. Şerafeddin Yaltkaya'nın temel kelâmi görüşleri hakkında bilgiler aktardık.Dördüncü bölümde: Yaltkaya'nın ?İctimai İlm-i Kelâm?görüşünü ve arka planını irdeleyip olumlu olumsuz yönlerini ortaya koymaya çalıştık. Bu başlık altında en önemli alt başlık ise konumuzun en önemli kısmı olan Kutsallık-Toplum İlişkisi başlığının üzerinde durmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
From time to time each science has improved and changes in history. Logos science has passed from certain phases in this sense and has been formeed again according to the occurrance of incidents as a content in different times and places. During the time that passed until the present time when logos has come out, society has changed, people have changed and at the same time mind-set and frame of mind of people have also changed. As there were threats directed towards Islamic belief in the past, disbelief illness has shown itself intensively also in 19th and 20th centuries. Islamic scholars decided that Logos needed to change itsmethod and innovative ideas have occurred like this.Changes also in theology have also occurred as a result of development in science in West. It is the result of M. Şerafeddin Yaltkaya?s search for innovation for Social Scientific Logos understanding who lived at the and of 19th century and the first half of 20th century. Our thesisconsists of one introduction and four sections.We gave some information about the thesis in the introduction part. We tried to introduce Yaltkaya briefly by giving methodological information about our serearch.In the first section: We gave information about the life of Şerafeddin yaltkaya, his official duties, scientific personality, works and some religious problems of the period he lived.İn the second section: In the 19th and 20th century that Şerafeddin Yaltkaya lived, we gave information about the developments that came out of logos scientific issue and important figures of this age.In the third section: We gave information about M. Şerafeddin Yaltkaya?s fundamental remarkable views.In the fourth section: We tried toput forward goth positivve and negative aspects of Yaltkaya?s ? Sosial Scientific Logos? view and background. The most important subtitle under this title is that we tried to put emphasis on Divinity-Society relation which is an important part of our subject.