İlkögretim sekizinci sınıf öğrencilerinin eleştirel düşünme eğilimleri ve yaratıcılık düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation the levels of eight grade primary school students critical thinking disposition and creativity
- Tez No: 322332
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN GÜNER BERKANT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlkögretim, Elestirel Düsünme Egilimi, Yaratıcılık, Primary Education, Critical Thinking Disposition, Creativity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Arastırmanın genel amacı, ilkögretim sekizinci sınıf öğrencilerinin eleştirel düsünme eğilimleri ve yaratıcılık düzeylerinin değerlendirilmesidir. Araştırmanın örneklemini 2010-2011 Egitim - Öğretim yılında Kahramanmaraş il merkezinde öğrenim görmekte olan 265 sekizinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma, tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmada, öğrencilerin eleştirel düsünme eğilimlerini ölçmek için ?California Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği (CCTDI)? ve yaratıcılıklarını ölçmek için ?Ne Kadar Yaratıcısınız? (How Creative Are You?)? ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin çoğunluğu düşük düzeyde eleştirel düşünme eğilimine sahip ve yaratıcı degildir. Öğrencilerin eleştirel düşünme eğilimleri arasında öğrencilerin cinsiyetlerine ve baba eğitim durumlarına göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmustur, ancak anne eğitim durumları ve aile gelir düzeylerine göre anlamlı bir fark bulunmamıstır. Yaratıcılıkları arasında ise öğrencilerin cinsiyetlerine göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuş, fakat baba eğitim durumları ve anne eğitim durumlarına ve aile gelir düzeylerine göre anlamlı bir fark bulunmamıştır. Öğrencilerin eleştirel düşünme eğilimi ve yaratıcılıkları arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmustur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to evaluate the levels of eight grade primary school students? critical thinking disposition and creativity. The sample of the research consist of 265 eight grade primary school students training in the city center of Kahramanmaras. The research is a survey and descriptive study. To evaluate students? levels of critical thinking disposition ? California Critical Thinking Disposition Inventory? is used and to evaluate students? levels of creativity a scale named ?How Creative Are You?? is used. According to results, there is meaningful difference between students? critical thinking dispositions based on their gender and fathers? educational background whereas there is no meaningful difference between students? critical thinking dispositions based on their mothers? educational background and the level of family income. There is meaningful difference between students? creativities based on their gender whereas there is no meaningful difference between the students? creativities based on their fathers? and mothers? educational background and the level of family income. There is positive significant relationship at medium level between the students? critical thinking dispositions and creativities.