Türkiye'deki iş adamı örgütlerinin üye girişimcilere sağladığı katkıların girişimcilik ve inovasyon performansları üzerindeki etkileri
The impacts of turkish businessman organizations? contributions to member entrepreneurs on entrepreneurship and innovation performance
- Tez No: 322333
 - Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇELİK
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, İnovasyon, Performans, Girişimcilik Kültürü, İşadamı Örgütleri, Entrepreneurship, Innovation, Performance, Entrepreneurship Culture
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 217
Özet
Son yıllarda girişimcilik olgusu, ekonomik ve sosyal açılardan en önemli güçlerden biri olarak gösterilmektedir. Girişimciliğin önemli bir güç olarak görülmesi ise girişimci faaliyetlere yönelik ilginin artmasından kaynaklanmaktadır. Bu faaliyetlerle birlikte girişimcilik kavramının bir kültür haline gelmesi, iş alanlarındaki ve teknolojideki ilerlemenin sürekli olarak gelişmesinin bir göstergesidir. Ortaya çıkan bu gelişimin doğru bir şekilde algılanabilmesi; girişimciliğin, girişimcilik kültürünün ve girişimcilikle ilgili dinamiklerin tam olarak anlaşılmasına bağlıdır. İşletmelerin ürün ve hizmet kalitesini arttırıp diğer işletmeler karşısında yaşamlarını sürdürebilmeleri için girişimcilik ve inovasyon performansının ölçümü büyük önem arz etmektedir.Bu çalışmanın amacı; Türkiye'de bulunan işadamı örgütlerinden TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD, TÜGİAD, TÜMSİAD, ASKON ve TUSKON örgütlerinin girişimcilik ve inovasyon performansı konusunda, kendilerine üye işletmelere sağladığı katkıları bir alan araştırması ile incelemektir. Yapılan çalışma ile işadamı örgütlerinin, üye girişimcilerine girişimcilik ve inovasyon performansı konusunda sağladığı katkılara ilişkin görüşlerini belirlemek hedeflenmektedir.Bu çalışmanın önemi; Türkiye'de faaliyet gösteren işadamı örgütlerinin girişimcilik ve inovasyon performansı konusunda, üye işletmeleri üzerinde etkin bir rol üstlendiğinin belirlenmesidir. Çalışmada, işadamı örgütlerinin üye işletmelerine girişimcilik ve inovasyon performansı konusunda sağladığı katkıların neler olduğu ve bu katkıların ne şekilde etkili olduğu konusu araştırılmaktadır. Elde edilen bulguların işadamı örgütlerine ve üye işletmelerine girişimcilik konusunda yol gösterici olacağı düşünülmektedir. Ayrıca bu konuda yapılan çalışmaların az olması ve yeterli düzeyde derinliğe sahip olmaması bu çalışmanın işletme literatürü açısından da önemini göstermektedir.Bu çalışmada anket yöntemi ile veri toplanmıştır. Anket ile elde edilen veriler, SmartPLS ve SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında oluşturulan araştırma modeli ve modeldeki değişkenlerin demografik özellikler açısından gösterdiği farklılıklar kısmi en küçük kareler yöntemi, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü ANOVA analiz yöntemleri ile test edilmiştir ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, the concept of entrepreneurship is noted as one of the most important strengths in terms of economic and social Recently, the concept of entrepreneurship is noted as one of the most important strengths in terms of economic and social perspectives. The reason is that the people?s interest on entrepreneurial activities has increased. In addition to these activities, the concept of entrepreneurship has become a culture, which is an indication of the constant advances in business areas and technology. In order to correctly perceive these advances, entrepreneurship, entrepreneurship culture as well as the dynamics related to entrepreneurship should be completely understood. Entrepreneurship and innovation performance measurement is very important to improve the product and service quality and to survive against other companies.The purpose of this study which is supported by a field survey is to investigate the contributions of TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD, TÜGİAD, TÜMSİAD, ASKON, and TUSKON, which are businessman organizations in Turkey, on the member firms with regards to the entrepreneurship and innovation performance. The goal of this study is to identify the views of businessman organization members regarding the entrepreneurship and innovation performance provided by these organizations.The importance of this study is to identify the effectiveness of the role that businessman organizations in Turkey play on member firms with respect to the entrepreneurship and innovation performance. In the study, the contributions of businessman organizations on the member firms regarding the entrepreneurship and innovation performance and whether these contributions are effective have been investigated. It is argued that the findings will guide businessman organizations and their members in their activities with regards to the entrepreneurship. Also, the study is important in business literature as there are not much studies on the topic and the studies conducted on the topic are not at an adequate sophistication.A field survey has been used as the method of data collection. The data conducted with a field survey have been analyzed by statistical software packages, such as SmartPLS and SPSS. The research model and the differences between the variables in the model in terms of the demographic characteristics have been tested and interpreted by the methods such as partial least squates, independent samples t-test, and one way ANOVA.