Avrupa Birliği'nde çevre politikaları açısından sürdürülebilir kalkınma ve Türkiye'ye yansımaları
Sustainable development in environmental policy in EU and its effects on Turkey
- Tez No: 322334
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Çevre Bilinci, Çevre Politikaları, Sustainable Development, Environmental Consciousness, Environmental Policy
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sürdürülebilir kalkınma düşüncesinin artık temel alındığı günümüz dünyasında gelecekten beklentiler artmıştır. Sadece kabarık bir ekonomik hasılat elde etmek ve bunun kalitesiyle birlikte küreselleşen piyasalardaki rekabetini de güvence altına almak yetmemektedir. Üretim sürecinde çevreye karşı duyarlı olmak; aynı zamanda çevre ve insan sağlığı için gerekli önlemleri almak ve sosyal sorumlulukları da yerine getirmektir. Bu yönüyle gelecek kuşakların kendi gereksinimlerini giderme olanaklarını tehlikeye atmadan bugünün gereksinimlerinin yerine getirilmesi önem taşımaktadır.Günümüz batı toplumlarında geçerli olan ekonomik felsefenin aksine artık başarının tek koşulu sadece ekonomik büyüme değildir. Artık çevre sorunlarının artan ivmedeki seyri ancak yine var olduğu çevreye göstereceği duyarlılık ve hassasiyetle azaltılabilecektir. Bilinenin ötesinde; aslında çevreye duyarsız kalınarak planlanan tüm politikaların, ülkeleri zamanı geçtiğinde geri dönüşün mümkün olmadığı bir noktaya taşıdığı gerçeğidir. O halde ulusal çıkarlarımız gereği Türkiye'de de doğal kaynakların tahribatını en aza indiren, çevreye duyarlı bir ekonomik planlamaya ve nihayetinde sürdürülebilir bir kalkınma politikasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Expectations for the future are now higher in today?s world where the sustainable development idea prevails. It?s never enough to generate fancy proceeds and ensure the competition on globalizing markets thanks to it. Being environmentally-conscious in process of production is taking required measures for the environment and human health and discharging social responsibility. So, it?s critically important to meet today?s requirements without compromising the opportunities of next generations to satisfy their own needs.Contrary to the economic philosophy prevalent in the today?s Western societies, the sole condition of success is not only economic growth any more. Now, the escalating progress of environmental issues can only be slowed down by the sensitivity to the environment. Contrary to popular belief,it?s a fact that all non-eco-friendly policies actually lead countries to an irreversible point when it's too late. Then, environmentally-friendly economic planning minimizing the destruction of natural resources in Turkey and ultimately a sustainable development policy are essential for our national interest.