Siverek ilçe merkezinin coğrafi etüdü
Geographycial study of the Siverek district center
- Tez No: 322336
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TIRAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Siverek, Coğrafya, Jeoloji, Nüfus, İklim, Yerleşme, Ekonomi
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Araştırma sahasının da içinde bulunduğu Siverek ilçesi, Şanlıurfa'ya bağlı bir ilçe olup 4.314 kilometre kare alana sahiptir. Siverek ilçesi güney yönünden Şanlıurfa ilinin Hilvan, merkez ve Viranşehir ilçeleri ile doğu ve kuzeyden Diyarbakır ilinin Çermik, Çınar, Ergani ve merkez ilçeleri ile, batı yönünden ise Adıyaman ilinin Kahta ve Gerger ilçeleri ile çevrilidir. Siverek ilçesinin arazisi Paleozoik, Mezozoik, Tersiyer ve Kuaternere ait farklı birimlerden oluşmakla birlikte Orta Pliyosen arazileri geniş yer kaplar. Sahanın iklimi step iklimidir. Yıllık ortalama sıcaklık 16,4 C, yıllık ortalama düşen yağış miktarı 545,6 mm'dir. Yağış rejimi Akdeniz tipi yağış rejimidir.Siverek ilçe merkezinin 2011 yılı nüfusu 115.891 kişidir. Toplam nüfusun % 56' sı 15-64 yaş grubundadır, % 40'ı 0-14 yaş grubundadır ve % 4'ü ise 65+ yaş grubundadır. Nüfusun % 49,08'u erkek, % 50,02'i ise kadındır. İlçe merkezinde 5+ yaş grubunda okuma-yazma bilen nüfusun oranı 2011 yılı itibariyle % 85,4 tür.İlçe merkezi 21,10 km2 den meydana gelen bir alana yayılmış olup toplam 21 mahalle ve 21.077 konut bulunmaktadır. Araştırma sahasını oluşturan ilçe merkezinde geçim kaynakları hizmet, tarım ve sanayi sektörleridir. Ancak nüfusun büyük çoğunluğu geçimini hizmet sektöründen ve tarımdan sağlar. İlçe merkezinde sanayi gelişmemiştir. Ancak atölye tipi ve ilçe ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik sanayi tesisleri vardır. Turizm ve ulaşım da yeterince gelişmemiştir. Bu çalışmada araştırma sahasındaki bazı sorunlar tespit edilmiş ve bu sorunlara yönelik bazı çözüm yolları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Being searched subject geography of Siverek district center. Siverek has 4.314 km2 areas, it is one of the county of Şanlıurfa. County?s surroundings are Hilvan and Viranşehir and Şanlıurfa district county in south, Çınar and Diyarbakır district county in east, Kahta and Gerger county in west and Çermik county in north. Addition to Paleozoic, Mesozoic, Tarsier and Kuaterner territories, and county?s area is consisted of wide middle-pliosen land. Climate of the area is steppe climate, Medium heat of year is 16.4 oC and medium rain of year is 545.6 mm. All the population of Siverek county center is 115.891, in 2011. 56 percent of population is in 15-64 year group, 40 percent of population is in 0-14 year group and 4 percent of population is in 65+ year group. 49.08 percent is male and 50.02 percent is female in population. The education level is high which is on the level of % 85,4 in 5+ year group of population district center at 2011.The Siverek district center have 21,10 km2 areas. There are 21 districts and 21.077 build in Siverek county center. İn the city the important part of the productive power works in labor, agriculture and industry sectors. İn the city center the economy largely depends on agriculture and labor sectors. Industry in county has not improved. But there is some industry for the needs of the county. Tourism and transportation are not developed too. This study, focused on Siverek?s geography. Some suggestions have been made solutions of problems.Keywords;Geography, Siverek, Geology, Population, Climate, Locations, Economy