Political economy of the BRICs: Cooperation and competition
BRIC'lerin ekonomi politiği: İşbirliği ve rekabet
- Tez No: 322368
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA ÖNİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: BRICs, emerging powers, international cooperation, near-BRICs, global economic governance, international financial institutions
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma hızla büyüyen gelişmekte olan ülkeler Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin(BRIC'ler) ve görece daha küçük ancak küresel ekonomide önemli bir etki yaratma potansiyeli vaat eden ikincil bir grup ülkeleri (BRIC benzeri) ele almaktadır. Bu tezin öncelikli amacı BRIC'lerin bütünsel bir grup olarak ele alınıp alınamayacağını saptamak ve grup içinde işbirliği ve rekabete yönelik teşvikleri araştırmaktır. Tezin konusu üç farklı literatürün araştırma alanı kapsamında incelenmektedir: bölgecilik, uluslararası işbirliği ve güç/hegemonya. Bu geniş literatür BRIC ve BRIC benzeri ülkeleri bölgeler üstü gruplar olarak incelemeye imkan tanımakla beraber bu ülkeler arasındaki olası işbirliği ve rekabeti, ve bu yükselen güçlerin küresel ekonomide yarattığı güç kaymasını anlamaya yardımcı olmaktadır. Bu çalışmada BRIC'lerin ekonomik gelişme şekilleri ve kendi aralarındaki ikili ekonomik ilişkiler gözden geçirilmekte, ardından küresel finansal kriz sonrası düzenledikleri üç zirvenin uluslararası ekonomik gündeme etkileri incelenmektedir. Son olarak BRIC benzeri ekonomileri ele alan bu tez, bir tipolojik değerlendirmeyle birlikte bu ülkelerin ileriye dönük olası işbirliğine eleştirel bir bakış sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the rapidly growing large emerging powers Brazil, Russia, India and China (BRICs) and a secondary set of emerging economies with relatively weaker but still promising potential to create a notable impact in the global economy (near-BRICs). The primary concern of this thesis is to determine whether the BRICs can be treated as a monolithic grouping and to seek incentives for cooperation and competition within the group. The subject matter of this thesis is located at the crossroads of three literatures: regionalism, international cooperation, and power/hegemony. This broad literature contributes to our understanding of the coherence of the BRIC and the near-BRIC as cross-regional groupings, the likelihood of cooperation and competition among these states and the shift of power taking place in the global economy with the rise of these emerging powers. In this research, I present the economic development patterns of the BRICs, survey bilateral economic relations within them and analyze the repercussions of the three summits they have organized after the outbreak of the global financial crisis on international economic agenda. Finally, the analysis extends to the near-BRICs; attempting at a typology of these emerging economies and critically examine their prospects for international cooperation.