Etlik piliçlerde kuluçka sonrası yemleme başlangıç süresinin ince bağırsak ve diğer sindirim organlarının gelişimi ve performansı üzerine etkisi
The effect of post-hatch initial feeding times on small intestines and other digestive organs grwth and performance in broilers
  1. Tez No: 322517
  2. Yazar: BELGİN BAYIRLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKŞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: broiler, initial feeding time, small intestine, maltase enzyme
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada amaç, kuluçka sonrası yeme başlama zamanının etlik piliçlerde sindirim organlarının gelişimi, ince bağırsak maltaz enzim aktivitesi ve verim özellikleri üzerine etkilerini değerlendirmekti. Çalışmada biyolojik yaşları (yumurtadan çıkış yaşı) belirlenmiş ve kuluçkadan yeni çıkmış 560 adet etlik civciv kanat numarası takılıp, tartıldıktan sonra civcivler her biri 4 tekerrürlü bölmelerden oluşan 4 farklı gruba ayrılmıştır (35civciv/bölme). Yemlemeye civcivlerin krolonojik yaşları (yumurtadan çıktıktan 3 saat sonra ) dikkate alınarak 3 (grup I), 9 (grup II), 18 (Grup III) ve 36 (grup IV) saat sonra başlanmıştır. Denemenin 0 (başlangıç), 2, 6 ve 12. günlerinde her gruptan rastgele seçilen 8 civciv öldürülerek sindirim organları çıkarılmış, organların ağırlıkları ve jejenum uzunlukları tespit edilmiştir. İnce bağırsağın jejenum bölümünden alınan örneklerde maltaz enzim analizi yapılmıştır. Gruplarda yer alan piliçlerin canlı ağırlıkları ve yem tüketimleri belirlenmiştir.Deneme süresince kuluçka sonrası ilk 9 saat içerisinde yemlemeye başlanan piliçler diğer gruplara göre daha yüksek canlı ağırlığa sahip olmuşlardır. Denemenin 0, 2 ve 6. günlerinde civcivlerin sindirim sistemi organ ağırlıkları yem tüketimine başlama süresinin uzamasından olumsuz etkilenmiştir. Ancak, denemenin 12. Gününde bu etki ortadan kalkmıştır. İnce bağırsak maltaz enzim aktivitesi yeme başlama zamanından etkilenmemiştir. Aynı zamanda yem tüketimi ve ölüm oranları da etkilenmemiştir. İlk 21 günde, ilk yem verilen grup yemden daha iyi yararlanmıştır. Fakat 21-42. ve 0-42. günlerde gruplar arasındaki bu farkın ortadan kalkmıştır. Ekonomik analize göre en büyük kar oranı II. grupta elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective was to evaluate the effects of post-hatch initial feeding times on small intestines and other digestive organs growth and performance in broilers. In the study, 560 newly hatched broiler chicks determined the biological ages (age of hatching) were wing banded and weighed and then they were randomly divided into four experimental groups with four replicate floor pens (35chicks/pen). Feeding of chicks was initiated after 3 h (group I), 9 h (group II), 18 h (group III) and 36 h (group IV) post-hatch, taking into account the chronological age of chicks (after 3 hours from hatching). At 0 (initial), 2, 6 and 12th d of treatment, eighth chicks were randomly selected and killed and then digestive organs were removed. Organs weights and jejunum lengths were determined. The maltase enzyme was analyzed in the samples taken from jejunum of small intestine. The body weighing of the chicks in groups and feed intake was determined.During experiment, the chickens which were began to be fed in the first 9 hours post-hatch had higher body weight than the other groups. At 0, 2nd and 6th d of the treatment, the organ weights of digestive system in chicks negatively affected to delay of feed intake, but at 12th day, this effect disappeared. The maltase enzyme activity of small intestine was not affected by post-hatch initial feeding times. Also feed intake and mortality were not affected. At first 21 d, the initial feeding group was better evaluated to feed. But at 21s t- 42nd and 0 - 42nd d. this difference disappeared among the groups. According to economic analysis, the highest gross margin was recorded in group II.