Tokat ekolojik koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek silajlık mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin verim ve verim özelliklerinin belirlenmesi
Determination of yield and yield characteristics of maize (Zea mays L.) cultivars for silage as second crop in Tokat ecological conditions
- Tez No: 322693
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: maize for silage, dry matter yield, ADF, NDF
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırma 2010 yılı vejetasyon döneminde Tokat-Kazova ekolojik koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek silajlık mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin verim ve verim özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaç için özel tohumculuk firmalarından sağlanan 13 mısır çeşidinin (38, 40, 41, Mataro, Borja, Pr-1550, DK-C 5783, DK-626, Poly, Progen 1490, Sinatra, Luce, Szegedi) bitki boyu, yaprak sayısı, tepe püskülü çıkarma süresi, koçan püskülü çıkarma süresi, kuru madde verimi, koçan verimi, stover verimi, ham protein oranı, asit deterjan lif oranı ve nötral deterjan lif oranları belirlenmiştir.Elde edilen sonuçlara göre kuru madde verimi ve ham protein oranı bakımından çeşitler arasında fark istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Kuru madde verimleri 733,94-1697,70 kg/da arasında değişmiştir. Ham protein oranları % 3,94-5,11 arasında değişiklik göstermiştir. Bitki boyları 203,6-256,6 cm, yaprak sayıları 8,73-10,97 adet, tepe püskülü çıkarma gün sayıları 73,67-88,00 gün, koçan püskülü çıkarma gün sayıları 76,33-91,33 gün arasında değişiklik göstermiştir. Koçan verimleri 1595,23-6107,13 kg/da arasında değişirken, en yüksek koçan verimi Borja çeşidinden elde edilmiştir. Stover verimleri 358,67-1017,87 kg/da arasında belirlenmiştir. En yüksek stover verimi Poly çeşidinden elde edilmiştir. ADF oranları % 26,49-45,01, NDF oranları % 49,79-72,97 arasında değişiklik göstermiştir ve en düşük ADF ve NDF oranları 41 çeşidine aittir.Bu çalışmanın sonucuna göre Tokat-Kazova ekolojik koşullarında kuru madde verimi bakımından Sinatra, 40 ve Luce, koçan verimi bakımından Borja, ADF, NDF bakımından 41 çeşidi yüksek performans gösterdiği belirlenmiştir.2012, 58 sayfaAnahtar kelime : silajlık mısır, KM verimi, ADF, NDF
Özet (Çeviri)
This research was conducted under the ecological conditions of Kazova District of Tokat Province in the vegetation period of 2010. The aim of the study was to determine the yield and yield characteristics of maize (Zea mays L.) cultivars for silage as second crop in Tokat ecological conditions. For this purpose, thirteen maize cultivars (38, 40, 41, Mataro, Borja, Pr-1550, DK-C 5783, DK-626, Poly, Progen 1490, Sinatra, Luce, Szegedi) were obtained from the private seed companies. Plant height, leaf number, tasseling period, corncob silk period, dry matter yield, corncob yield, stover yield, crude protein ratio, acid detergent fiber and neutral detergent fiber percentages were determined in these cultivars. The differences among the cultivars were found be statistically insignificant concerning dry matter yields and crude protein ratios. Dry matter yields ranged from 733.94 to 1697.70 kg da-1. The highest dry matter yields were obtained from the cultivar Sinatra (1697.70 kg da-1), Cultivar 40 (1562.83 kg da-1) and Cultivar Luce (1489.70 kg da-1). Crude protein ratios changed between 3.94 and 5.11% and the highest crude protein ratio was obtained from the cultivar 38. Plant heights, number of leaves, number of day in tasseling period and number of day in corncob silk period were found to be between 203.6 and 256.6 cm, 8.73 and 10.97, 73.67 and 88.00, 76.33 and 91.33, respectively. Corncob yields varied from 1595.23 to 6107.13 kg da-1 and the highest corncob yield was obtained from the cultivar Borja. Stover yields were determined between 358.67 and 1017.87 kg da-1. The cultivar Poly had the highest stover yield. ADF and NDF ratios had between 26.49 and 45.01%; 49.79 and 72.97%, respectively. The cultivar 41 had the lowest ADF and NDF ratios.According to the results, it was found out that the cultivars Sinatra, 40 and Luce for dry matter yield, the cultivar Borja for corncob yield and the cultivar 41 for ADF and NDF values showed high performances.2012, 58 pages