Samsun ili Çarşamba ovasında zirai ilaç kullanımı ve çiftçilerin duyarlılıkları
City Samsun Çarşamba plain agricultural drug use and farmers susceptibility to the environment
- Tez No: 322709
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SAYILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Zirai ilaç, Çiftçi duyarlılığı, Çarşamba ilçesi, Agricultural chemicals, Farmers awareness, Çarsamba district
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, Çarşamba Ovasında tarımsal mücadelede zirai ilaç (pestisit) kullanan üreticilerin çevresel duyarlılıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmadaki veriler, pestisit uygulaması yapan ve rastgele seçilmiş toplam 10 köyden 70 üreticiye uygulanan anket yöntemi ile elde edilmiştir. İncelenen işletmelerde üretim deseninde %53 gibi büyük bir oran ile fındık yetiştiriciliği yer almaktadır. Fındık yetiştiriciliğinde; Fındık Yeşil Kokarcası(Palomenaprasina), Fındık Kozalak Akarı (Ehophyesavellana), Dalkıran(Xyleborusdispar) gibi zararlıların yanında Bakteriyel Yanıklık Hastalığı (Xanthomonasarboricolapv.corylina ) ile mücadele yapıldığı tespit edilip bunlara karşı en fazla Supracide 40 EC (Methidathion 426 g/l), Aforia (Thiamethoxam+L.cyhalothrin 141+106g/l), Folimat SL 50 (Omethoate 565 g/l) ticari isimli ilaçların tercih edildiği saptanmıştır. Üreticilerin eğitim seviyesinin (ilkokul) genel olarak düşük olduğu, büyük bir çoğunluğunun pestisit uygulaması ile ilgili bilgi kaynaklarının ilaç bayilerinin olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan pestisit kalıntılarının doğadaki canlılara nasıl ve ne şekilde bulaşabileceği, çevredeki sirkülasyonu hakkında yeterli bilgilerinin olmasına rağmen incelenen işletmelerin %60'ının çevre dostu ilaçlar uygulamada çevreye zarar vermesi açısından ilaçların birbirinden farklı olmadığını belirtmeleri bu bilgilerin uygulamada eksik olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte araştırma bölgesinde üreticilerin yanlış kimyasal mücadele uygulamalarının meydana getireceği zararları bildiklerini belirtmeleri, tarım il/ilçe müdürlükleri, araştırma enstitüleri ve üniversiteler aracılığı ile tasarlanan tarımsal projelerin (İyi Tarım, IPM, Organik Tarım, Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması-ÇATAK gibi) hayata geçirilip uygulatıldığı takdirde yaşanacak olumsuzlukların önlenebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The goal in this study is to determine enviromental sensitivity of producers in Carsamba plain and to figh with agricultural Pesticides (pesticide). Data for the study, pesticide application, and a random selection of the survey method was appliedto a total of 10 villages were obtained from 70 producers. In The Research; 53% of investigated region with such a large proportion of the production pattern nut farming. The cultivation of hazelnuts Hazelnut Gren shieldbug (Palomena Prasina), Nut Basket mite (Ehophyes avellana), Ambrosiabettle (Xyleborus dispar), next to pests, such as Bacterial Blight Disease (Xanthomona sarboricola pv. corylina) are identified and made to fight against them with the maximum Supracide 40 EC (methidathion426 g / l), Aforia (Thiamethoxam+L.cyhalothrin 141+106g/l), Folimat SL 50 (Omethoate565 g / l) was trade name drugs are preferred. Manufacturers educational level (elementaryschool) in general is low, the vast majority of drug dealers, provides sources of information related to pesticide application. On the other hand pesticide residues and how to infect organisms in nature and the surrounding area has enough information about circulation. 60% of businesses surveyed are implemented eco-friendly drugs. These businesses, in terms of damage to the environment indicated that drugs are not different from each other and it suggests that deficiencies in the implementation. However, in there search area manufacturers stated that they know losses if they use the wrong chemical at control practices. There are several agricultural projects like“Best of Agriculture, IPM, Organic Farming, Environmentally Based Agricultural Land Protection - ÇATAK) etc.”designed through by agricultural province/districtoffices, research institutes and universities. Theguidance of these institutions can prevent negative effects.2012, 78pages