Yeme yoluyla alınan radyasyon doz miktarının GENII programı ile hesaplanması
Calculation of radiation dose equivalent through ingestion of the food with GENII programme
- Tez No: 322713
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM YİĞİTOĞLU, DOÇ. DR. FEDA ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: GENII, Radyasyon doz hesabı, Radyasyon ve insan sağlığı
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmada, içerisinde radyoaktif madde bulunan yiyeceklerin yenmesi yoluyla insan vücuduna alınmasından t zaman sonra yirmi üç'e yakın organdaki radyoaktif madde çeşidi belirlenmiştir ve radyasyon dozu hesaplanmıştır. Bu incelemeler Amerika Enerji Bakanlığı ve Pacific Northwest Laboratuvarı tarafından hazırlanan“Çevresel Radyasyon Doz Hesabı Bilgisayar Programı (GENII)”kullanılarak yapılmıştır. Hesaplamalar, hava konsantrasyonu, toprak konsantrasyonu, ürün konsantrasyonu, hayvan ürünleri, insan nefes alma, insan beslenme durumları dikkate alınarak toplumun bir bireyi için organ ya da organlara alınan radyasyon büyüklüğünü temel almıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, types of radioactive materials were determined and radiation dose was calculated after receipt of the human body at time t through ingestion of the foods which contained radioactive materials into approximate 23 organs. These investigations were evaluated by using GENII, prepared by United States Department of Energy and Pacific Northwest Laboratory.The evaluations based on radition quantity which is in organ or organs for each person of society according to the air concentration, the concentration of the soil, the product concentration, animal products, human breathing, human nutritional statuses.