Ümitvar bir kuşburnu (Rosa canina) genotipinin farklı iki lokasyondaki fenolojik, morfolojik ve pomolojik özellikleri
Phenological, morphological and pomological characteristics of a promising rose hip (Rosa canina) genotype grown in two different locations
  1. Tez No: 322734
  2. Yazar: SERKAN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Rosa spp, vitamin C, location, inflorescence, dry matter, soluble solid.2011, 57 pages
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, 2006 ytlmda Tokat Merkez (Raklm: 640 m) ve Başçiftlik (Raklm: 1400 m)ilyelerinde lokasyon denemeleri kurulmuş olan ümitvar bir kuşburuu (Ylldlz) genotipiiizerinde 2009-2010 ytllarmda yürütülmüştür. çalışmada, seleksiyon yoluyla eldeedilmiş ümitvar bir kuşbumu genotipinin iki lokasyondaki fenolojik, pomolojik vemorfolojik ozellikleri belirlenmiştir. Deneme tesadiif bloklannda bölünmüş parsellerdeneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuş ve her tekerrürde on bitkibulundurulmuştur.Bitkiler Tokat Merkez lokasyonunda her iki yılda da mayıs aymm üçüncü haftasmdaçiçeklenmeye başlamış ve Agustos aymm üçüncü ve dördüncü haftalannda hasadagelmişlerdir. Başçiftlik lokasyonunda ise çiçeklenme Temmuz ayının ilk haftasmdameydana gelmiş, meyve1er Agustos aymm son haftasıyla Eyliil ayının ikinci haftalarıarasmda teknolojik hasat olgunluğuna ulaşmışlardlr.çalışma sonucunda bazl meyve ozellikleri (iki Yılın ortalaması olarak) ise aşağıdakidegerler arasında tespit ediilmiştir; meyve agırlığı 2,90-2,15 gr meyve eti oram % 69,93- % 58,15; C vitamini 616,24 mg/lOOg - 694,57 mg/100g; toplam kuru madde % 27,66- % 30,68 ve suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) % 21,65 - % 19,52 olarak sıraslylaTokat Merkez ve Başçiftlik lokasyonlarından elde edilmiştir.2011,57 sayfaAnahtar Kelirneler : Rosa can ina, Iokasyon, C vitarnini, genotip, SÇKM, kuru rnadde
Özet (Çeviri)
Rose hips have already been grown wildly in Turkey and worldwide. But attempts fordomesticating of rose hips are continuing. In this study, a promising rose hip (Ylldlz)genotype that candidate to registration was used as plant material.Experiment was established in two locations. Seedlings were planted in Tokat Central(elevation:630 m) and Başçiftlik (elevation:1400 m) district in 2006. Phenological,pomological and morphological charateristics of a promising rose hip genotype weredetermined in trial in 2009-2010 growing seasons.Plants began to inflorescence in the thirth week of May in Central district location intwo growing seasons. Fruits ripened in the thirtb and fourth week of August.Inflorescence ocurred in first week of July and fruits were harvested 'in last week inBaşçiftlik location. Some pomological characteristics of fruits grown in two locationwere recorded as below (mean of two years, Tokat Central and Başçiftlik district,respectively): Frnit weight, 2,90-2,15 g; fruit flesh ratio 69,93 % -58,15 %; vitamin C616,24 mg/l00g - 694,57 mg/lOOg; total dry matter 27,66 %-30,68 % and total solublesolid 21,65 % -19,52 %.