A Statistical survey of pulsars
  1. Tez No: 8248
  2. Yazar: FATMA GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT KIZILOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pulsarlar, Nötron yıldızlan vı, Pulsars, Neutron Stars
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET PULSARLARIN ISTATIKSEL OLARAK İNCELENMESİ Fatma GÖK Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ümit Kızıloğlu Ocak 1990, 39 sahife Pulsarların yapısal özelliklerini saptamak için değişik gözlemevlerinde ya pılan tetkiklerde gözlenen 450 adet pulsarın, period, karakteristik yaş, manyetik alan, z-uzaklık, ışnım gücü ve galaksideki dağılımları bulundu. 'Monte Carlo' simulasyon tekniği kullanılarak iki ayrı pulsar grubu elde edildi. Birinci grup pulsarların galaktik düzleme 175pc eşdeğer yükseklik bandı içinde doğdukları, hızlarının standard sapması 100km/s olan çaneğnsı bir dağı lım gösterdiği, başlangıç manyetik alan kuvvetlerinin logaritmasının standart sapması 0.30 olan ve log(J50) = 12.5G ortalama değer ile gaussian dağılım gösterdiği, başlangıç periodlarının lms ile 50ms arasında olduğu, ayrıca eğer B/P2 < l013G/s ise pulsar'lann ışınım güçleri B/P2 ile orantılı, bu değerin üzerinde ise ışmım güçlerinin değişmez olduğu kabul edildi. Bunların yam sıra pulsarların exponansiyel olarak azalan manyetik alan kuvvetlerine ve radyasyon ve manyetik alanlarının bir gözlenebilirlik alt sınırına sahip oldukları var sayıldı. Bu pulsarlar grubu kullanılarak, period, karakteristik yaş, z-uzaklık vemanyetik alan kuvveti dağılımları bulundu. Elde edilen bu dağılımlar gözlem den elde edilen dağılımlarla mukayese edildi. Yukarıda sözü edilen metodla ikinci pulsar grubu, bu kez manyetik alan kuvvetinin exponansiyel olarak azalan değil, pulsann açısal hızı ile orantılı olduğu kabul edilerek elde edildi. Bu pulsarlar grubu kullanılarak yine, pe riod, karakteristik yaş, z-uzaklık ve manyetik alan kuvveti dağılımları bulundu ve gözlemle mukayese edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STATISTICAL SURVEY OF PULSARS Fatma GÖK M.S. in Physics Supervisor: Prof. Dr. Ümit Kızıloğlu January 1990, 39 pages To determine the properties of pulsars, the distributions of parameters, such as period, characteristic age, z-distance, magnetic field strength, luminosity and pulsar distribution in the galaxy are found by using a sample of 430 known pulsars which are detected in surveys carried out at different observatories. Using the Monte-Carlo simulation techniques, two different observed pul sar samples are generated. The first sample is generated under the assumption that pulsars are born close to the galactic plane within a band of scaleheight 175pc, and with a gaussian velocity distribution having a standard deviation of lQQkm/s, their initial magnetic field strength has a gaussian distribution in log(50) with standard deviation 0.30 centered around log(2?0) = 12.5G, their initial periods are short typically between 1 and 50ms, and their radio luminos ity is proportional to B/P2 for B/P2 < 1013G/s and constant above this value, pulsars have exponentially decaying magnetic field strengths and also they have lower detection limits in both radiation and magnetic fields. Using this sample iiiperiod, characteristic age, z-distance, and magnetic field strength distributions are found and fitted to the observed ones. With the same method cited above, the second sample is generated. In this case it is assumed that magnetic field strength is not exponantially decay ing with a time constant but it is proportional to the angular velocity of the star. The other assumptions are the same as mentioned above. Then, with this sample, period, characteristic age, z-distance, and magnetic field strength distributions are found and fitted to the observed ones.