Mısırda sorun olan yabancı otlara karşı kullanılan bazı herbisitlerin farklı dozlarının yabancı otlanmaya ve mısır verimine etkisinin araştırılması
Effects of different level of herbicides applications on weeds of maize
  1. Tez No: 322782
  2. Yazar: BADEL UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZZET KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır (Zeamays L.), yabancı ot, herbisit
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada 2010 ve 2011 yıllarındasırasıyla Tokat ve Iğdır'da, mısırda kullanılan üç önemli herbisitin tavsiye edilen dozlarıyla beraber yarı ve iki kat dozlarının farklı yabancı otlara etkilerini belirlemek, yüksek doz herbisit uygulamalarının mısırda fitotoksitelerinin olup olmadığınıve herbisit uygulamalarının mısır verim unsurlarına etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda, tarla denemeleri, petri ve saksı çalışmaları yürütülmüştür. Tarla denemeleri sonucunda, Rimsulfuron, Nicosulfuron ve Foramsulfuron + Iodosulfuron-methyl-sodium + Isoxadifenethyl herbisitlerinin normal ve iki kat dozları etki alanında bulunan yabancı otlara yeterli etkili olmuştur ve mısır verim unsurlarını yabancı otlu kontrol parselleri ve yarı doza kıyasla arttırmış, deneme süresince otsuz bırakılan çapa parsellerine yakın verim artışı görülmüştür. İlaçların yarı dozu ve normal dozları mısır bitkisinde herhangi bir fitotoksik etkiye neden olmamıştır. Ancak iki kat dozda Foramsulfuron yaprakların sararması, kenarlarının kızarması şeklinde %5'lik fitotoksite oluşturmuş daha sonra bu belirtiler kaybolmuştur. Petri ve saksı denemesi sonuçlarına göre; Rimsulfuron, Nicosulfuron ve Foramsulfuron tere ve çim bitkisinin çimlenme yüzdesi, kök, gövde ve sürgün gelişimi üzerine fitotoksik etki göstermiştir. Çıkış sonrası uygulanan Rimsulfuron, Nicosulfuron ve Foramsulfuronun uygulamasından sonra kültür bitkilerine etkinin olup olmayacağını belirlemek amacıyla yapılan çalışma sonunda test bitkileri olan çim ve tere üzerine olumsuz etkinin olduğu tespit edilmiştir.2012, 59 sayfa
Özet (Çeviri)
This study conducted between 2010 and 2011 in Tokat and Iğdır.The main objectives ofthis study are to detected half dose, normal dose and double dose of three importantherbicide on maize and whether different doses of the herbicide saffect to next crops ornot. Whether double doses of herbicides cause phytotoxic effect on the maize otherplants to understand the three applications effects on maize yield. With this objectives ismind, the field, petri and pot experiments were established. As results of fieldexperiments, normal and double doses of Nicosulfuron, Foramsulfuron + Iodosulfuronmethyl-sodium + Isoxadifenethyl and Rimsulfuron have controlled weed on maize andthe highest yield was obtained from the weed control plots and applying half dosesplots. Halves doses, normal doses and double doses of herbicides have not causedphytotoxic affect. However double dose of Foramsulfuron caused, yellow leaf edge ofleaf that goes red. As a results of 5% phytotoxic effect on root, stem and shoot growthfor cresses (Lepidium sativum L.) and grasses (Lolium perenne L.). In further studies,pre-emergence Rimsulfuron, Nicosulfuron and Foramsulfuron applications have beentested to determine impact of these herbicides on cresses and grasses, negative impacthas been identified on the both plants.2012, 59 pagesKeyWords: Maize (Zeamays L.), weed, herbicide