Hastane laboratuvar atıksularındaki ağır metal düzeylerinin belirlenmesi
Determination of heavy metal levels in wastewaters of hospital labarotories
- Tez No: 322991
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERİL SALMAN AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hospital Wastewater, Heavy Metals
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
HASTANE LABORATUVAR ATIKSULARINDAKİ AĞIR METAL DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ(Yüksek Lisans Tezi)Zeynep Berkim TÜFEKÇİGAZİ ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTemmuz 2012ÖZETPilot ölçekli yapılan bu çalışma kapsamında; Ankara'daki bir hastanenin biyokimya ve mikrobiyoloji laboratuvar atıksularını nötralize ve dezenfekte eden sistemde ağır metal giderimi incelenmeye çalışılmıştır. Sadece patojen giderimi ve pH ayarlaması yapan bu sisteme bir aktif karbon filtresi eklenerek ağır metal giderim performansı izlenmiştir. Araştırmalar süresince tıbbi atık nötralizasyon ve dezenfeksiyon sisteminin giriş ve çıkış suyundan aylık periyotlarda alınan örneklerde ağır metal (Al, Cr, Mn, Co, Ni, Cu, Zn, Cd ve Pb) düzeyleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre genel olarak, tıbbi atık nötralizasyon ve dezenfeksiyon sisteminin giriş ve çıkış suyundan alınan numunelerde, ağır metal içeriklerinin literatürde verilen sınır değerlerin oldukça altında olduğu görülmüştür. Böylece mevcut sisteme eklenen aktif karbon filtresi, seçilen pilot ölçekli hastanede kanalizasyona deşarj edilen atıksuların ağır metal düzeylerini düşürmüştür. Sistemden çıkan hastane laboratuvar atıksularının ağır metal konsantrasyonları, ASKİ Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği'ndeki sınır değerlerin oldukça altında kalmaktadır. Bu çalışma sonucunda; sağlık kuruluşlarından kaynaklanan sıvı tıbbi atıkların kanalizasyona verilmeden önce dezenfeksiyon ve nötralizasyonunu yapan bu tür sistemlere basit bir fiziksel arıtım elemanının (karbon filtre) eklenmesiyle ciddi oranda ağır metal gideriminin de sağlanabildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this pilot scale study, the removal of heavy metals by the system that disinfects and neutralizes the wastewater outgoing from biochemistry and microbiology laboratory of a hospital in Ankara was investigated. An activated carbon filter was inserted to the system which makes pathogen removal and pH adjustment and the performance of heavy metal removal was observed. During the research, the heavy metal ( Al, Cr, Mn, Co, Ni, Cu, Zn, Cd ve Pb ) levels was tried to be detected in the samples taken monthly from influent and effluent through disinfection and neutralization system of medical waste. According to analysis results, generally, in the samples taken from effluent water of medical waste disinfection and neutralization system, it appears that the heavy metal contents are fairly under the limit value which is shown in literature. In this way, the activated carbon filter inserted to the current system reduced the level of heavy metal in wastewater which is discharged into canalisation in the pilot scale hospital. The heavy metal concentrations in the hospital labs wastewater that is processed by the system are fairly under the limit value in ?The Regulations of Discharge of Wastewater to Canalisation System of ASKI?. As a result of this study, it is seen that a considerable removal of heavy metal can be provided by inserting a simple purification unit ( carbon filter) to these kinds of disinfection and neutralization systems before discharching the effluents of medical institutions into canalisation.