Comparing university campuses by using fuzzy analytic hierarchy process
Üniversite kampüslerinin bulanık analitik hiyerarşi yöntemiyle kıyaslanması
  1. Tez No: 323109
  2. Yazar: SELEN YÜCESOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÖÇKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite kampüs planlaması, bulanık AHS, ideal kampüs, University campus planning, fuzzy AHP, ideal campus
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Üniversiteler yüksek öğretimin verildiği, toplumsal kalkınmayı sağlayan önde gelen kurumlardan biridir. Son on yılda, yeni üniversite sayısının oranı büyük ölçüde artmıştır. Ancak bu artış orijinal kampüs planlaması ve özgün mimari kavramla aynı orana sahip değildir. İdeal üniversite kampüsüne ulaşmada hangi ölçütün daha fazla öneme sahip olduğunun üniversite planlaması sırasında bilinmesi gerekmektedir. Bu çalışmada üniversite planlama ölçütlerinin göreceli önemi şehir planlaması konusunda uzman kişilere anket çalışması yapılarak anlaşılmaya çalışılmıştır. Üniversite planlaması birden çok ölçüte sahip olduğundan en çok yararlanılan çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan“Analitik Hiyerarşi Süreci”(AHS) yöntemi bulanık ortamda kullanılmıştır. Bu bağlamda, Ankara'da bulunan altı tane köklü üniversite kampüsü kıyaslanmış ve analiz edilmiştir. Anket sonuçlarına göre, 12 ölçüt arasından üniversite kampüs planlama sürecinin en önemli ölçütlerden biri“Kampüs Konumu”olarak bulunmuştur. Bu ölçütü sırasıyla“Erişilebilirlik”,“Sosyal, Kültürel, Ortak Eğitim Yeri Yerleşimi”,“Kampüsün Esnekliği”,“ Sosyal,Kültürel ve Ortak Eğitim Yerlerini Kullanan Öğrenci Potansiyeli”izlemektedir. Bu sonuçlar karar vericilere üniversite kampüsü planlarken dikkate almaları gereken ilkbeş ölçütü gösterir.
Özet (Çeviri)
Universities are one of the leading institutions providing the social progress and development. In the last decade, the rate of the new university number has increased in a great extent. However, this increment does not have the original campus planning and unique architectural notion at the same rate. The most significant criteria related to campus planning should be realized to reach an ideal university campus. In this study, the relative importance of campus planning criteria is tried to be understood through questionnaires to scholars who are known to be experts on urban planning. Because university planning has more than one criterion, weights of planning criteria are determined using“Analytical Hierarchy Process”(AHP) in a fuzzy environment. In this respect, six well-established university campuses located in Ankara are compared and analyzed. According to the results of the questionnaire;“Campus Location”is found as one of the most significant criteria of the university campus planning process among 12 criteria. This criterion is followed by“Accessibility”,“Settlement of Social, Cultural, Common Education Place”,“Flexibility of Campus”,“Student Potential Who Use Social, Cultural, and Common Education Place”, respectively. These results show to decision-makers the first five criteria which should take into consideration when planning the university campus.