Düşeyde düzensiz yapıların dinamik davranışına deprem bölgelerinin ve zemin sınıflarının etkisinin incelenmesi
The investigation of effects of earthquake zones and soil classes to the dynamic behaviors of structures with vertical irregularities
  1. Tez No: 446966
  2. Yazar: CANSU ERGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düşeyde Düzensizlik, Deprem Bölgesi, Zemin Sınıfı, Dinamik Davranış, Vertical irregularities, Seismic Zone, Soil Class, Dynamic Behavior
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Tez çalışması kapsamında, düşeyde düzensizlikleri bulunan ve bulunmayan 4 farklı binanın modellenmesi ve düzensizliklerin, deprem bölgeleri ve zemin sınıflarına göre, bina dinamik davranışlarına etkisi incelenmiştir. 2007 Deprem Yönetmeliğine göre düşeyde düzensizliğine sahip, farklı deprem bölgelerinde (D1,D2,D3 ve D4) ve farklı zemin sınıfında (Z1,Z2,Z3 ve Z4) inşa edilmiş yapıların dinamik davranışlarının analizleri ideCAD© paket programı kullanılarak yapılıp, elde edilen sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Depremlerde yapı hasarlarına neden olan etmenler; zemin karakteristiği, deprem karakteristiği ve yapı özellikleri olarak özetlenebilir. Yapıların, inşa edildiği deprem bölgeleri, zemin sınıfları ve taşıyıcı sistem özellikleri maruz kalacağı kuvvetlerini etkilemektedir. Sade ve simetrik taşıyıcı sisteme sahip bir yapının dinamik davranışının analizi, taşıyıcı sistemi simetrik olmayan ve karmaşık bir yapının dinamik davranışının analizinden ve boyutlandırılmasından çok daha kolay ve güvenilirdir. Günümüzde yapılarda farklı ve ilginç tasarımlar ön plana çıkmaya başlamıştır. İlginç yapıların tasarımı yapı düzensizliklerini de beraberinde getirmektedir. Bu tez çalışmasında düşeyde yapı düzensizlikleri ve bu düzensizliklerin görüldüğü binaların farklı deprem bölgelerine göre ve zemin sınıflarına göre dinamik davranışlarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The effect of modeling and irregularities of 4 different buildings, which have and do not have vertical irregularity, on building dynamic behaviors was investigated in terms of earthquake zones and soil structure within the scope of this thesis. ideCAD© package program was used to analyze dynamic behaviors of the buildings which have vertical irregularity in accordance with Turkish Earthquake Code 2007 and were built in different earthquake zones (E1, E2, E3 and E4) and soil class (Z1, Z2, Z3 and Z4) and the obtained results were compared. Factors leading to building damages in earthquakes can be summarized as soil characteristics, earthquake characteristics and building features. Earthquake zones where the buildings are built, their soil classes and carrier system features affect the strength that they are going to be exposed to. The analysis of dynamic behavior of a building having simple and symmetrical carrier system is much easier and reliable than the analysis and modeling of dynamic behavior of a nonsymmetrical and complex building. In our day, unique and interesting designs of buildings come to the the forefront. Design of such interesting buildings brings along building irregularities as well. This thesis aims to investigate vertical building irregularities and the effect of these irregularities on dynamic behaviors in terms of earthquake zones and soil classes.