Ken Yeang'ın yüksek yapılarda biyoiklimsel tasarıma yaklaşımı
Ken Yeang's bioclimatic design approach to high-rise buildings
- Tez No: 323140
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMET IRKLI ERYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ken Yeang, Biyoiklimsel Mimarlık, Yüksek Yapılar, Ekolojik Tasarım, Ken Yeang, Bioclimatic Architecture, High-rise Buildings, Ecological Design
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Endüstri devriminin sonucu olan, günümüzde de devam eden hızlı ve altyapısız kentleşme süreci, doğal kaynakların hızla tükenmesine ve büyük çevre kirliliğine sebep olmaktadır. Bu nedenle, günümüzde kentler için vazgeçilmez olan, diğer yapı tiplerine nazaran çok daha fazla enerji ve malzeme tüketimine sahip yüksek yapıları, ekosisteme dost binalar haline getirmek büyük önem kazanmaktadır.Ken Yeang 1980'lerden bu yana yaptığı çalışmalar ile uluslararası alanda biyoiklimsel yaklaşımın öncüsü olmuştur. Bu tez çalışması ile Ken Yeang'ın yüksek yapılarda biyoiklimsel tasarım yaklaşımı, yayınları ve projeleri üzerinden, biyoiklimsel mimarlık prensipleri bağlamında detaylı bir şekilde incelenerek, Türkiye ve Türk mimarlığı için bir perspektif oluşturması ve ülkemizde yapımı giderek artan çevreye duyarlı yüksek yapı tasarımına ışık tutması amaçlanmıştır.Tezin giriş bölümünde; literatür özeti, tezin amacı ve hipotez başlıkları bulunmaktadır. İkinci bölümde; yüksek yapı ve biyoiklimsel mimarlık kavramları, tarihsel gelişim süreçleri ve birbiriyle olan ilişkileri incelenmiştir. Üçüncü bölümde; Ken Yeang'ın mimari kariyeri ile birlikte, yüksek yapılarda biyoiklimsel tasarım yaklaşımı anlatılmaktadır. Dördüncü bölümde; Ken Yeang'ın 8 adet biyoiklimsel yüksek yapısı örnek olarak seçilmiş ve incelenmiştir. Seçilen yapı örneklerinin değerlendirilmesi amacıyla, her bir proje için ayrı ayrı tablo hazırlanmıştır. Sonuç bölümünde bu tablolar birleştirilerek genel bir tablo halini almıştır. Oluşturulan genel tablo ile, biyoiklimsel yüksek yapı tasarımı için tasarımcılara yol gösterici bir tablo oluşturabilmenin yanı sıra; Ken Yeang'ın öne sürdüğü kavramsal yaklaşımların uygulamaları ile ne kadar uyumlu olduğu, uygulanan yapılarda ne denli başarılı olduğu, hangi sistemlerin hangi iklim tiplerinde tercih edildiği ve ne sıklıkla uygulanabilecekleri konularında veriler elde edilerek belirli çıkarımlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the industrial revolution, the process of rapid urbanization and infrastructure and rapid depletion of natural resources which continuous also today cause major environmental pollution. Therefore, to design friendly high-rise buildings to the ecosystem are gaining greater importance against more energy and material consuming structures.Ken Yeang's work since the 1980s has been a pioneer in the international arena with his bioclimatic approach. In this thesis, Ken Yeang's bioclimatic design approach to high-rise buildings, in the context of the principles of bioclimatic architecture will be examined with details. It is aimed to create a perspective of environmentally friendly high rise building design for Turkish architecture.Introductory part of the thesis includes; literature review, the aim and hypothesis of this thesis. In the second part, high rise building and bioclimatic architectural concepts, processes of historical development and their mutual relationship are examined. Third part examines Yeang?s architectural career and his bioclimatic design approach for high-rise buildings. Fourth part inspects Ken Yeang's 8 selected high-rise bioclimatic structures. In order to evaluate these selected samples, a table is prepared for each project. As a conclusion, by combining these evaluation schemas, general form of a table is developed. With the overall scheme, to only developing a reference for designer is aimed, and also to prove how the theoretical approaches of Ken Yeang is compatible with his practices. There has been a general output of system and climate type compatibility through the research and analysis of Ken Yeang's practices.