Sınav çizelgeleme probleminin optimizasyonu
Optimization of exam scheduling problem
  1. Tez No: 323144
  2. Yazar: ÜLKÜ BURCU GÜREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORUÇ RAİF ÖNVURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Optimizasyon, sınav çizelgeleme, sınav çakışmalarının optimizasyonu, atama problemi, Optimization, test/exam scheduling, optimization of exam coincidence, assignment problem
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversitelerin sınav çizelgeleme problemine bir çözüm üretmektir.Sınav çizelgeleme problemleri NP (Non-polinomal, polinomal olmayan) zor diye adlandırılan optimizasyon problemleridir. Bu sınıftaki problemlerin her zaman tam çözümü bulunamayabilir. Bunun için, yaklaşık sonuçlar üretecek çözümler kullanılır. Bu çalışmada, yaklaşık çözüm üreten üç farklı algoritma geliştirilmiş ve ürettikleri sonuçlar karşılaştırılmıştır. Ayrıca geliştirilen algoritmalar için görsel arayüzü geliştirilmiştir. Bu arayüz ile geliştirilen algoritmaların ürettiği sonuçlar elle kolayca değiştirilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to develop heuristics to help scheduling exams in universities. in final exam scheduling as an assignment problem. Three different heuristics are developed and their results are compared. In addition, we developed a graphical user interface with features that allows manual intervention to the solutions produced with these heuristics.The exam scheduling problems are known to be Non-Polynomial (NP) complete optimization problems. Accordingly, the best solution may not be found in polynomial time. As a result, heuristics are developed to provide good solutions to these problems..